Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

16-03-2020 09:31

Meneer Rutte,

Er zijn mensen die u de slechtste premier van na de Tweede Wereldoorlog noemen.

Lijkt mij overdreven.

De meest liegende premier, dat bent u wel. Of, milder gezegd, de premier die het vaakst geheugenverlies veinsde.

En wellicht ook de meest halsstarrige premier. Ik herinner me nog hoe u zonder enig zinnig argument tegen alle logica in die vriendendienst voor Unilever met de dividendbelasting bleef verdedigen.

Datzelfde gedrag zagen we tot en met afgelopen vrijdag met het besluit om de scholen in Nederland open te houden. Werkelijk níemand met gezond verstand kon die samenscholing van kinderen, ouders en leraren goed verdedigen, maar u bleef maar uw mantra’s herhalen over ouders die niet gemist konden worden op hun werk en dat scholen geen haarden waren waar het corona-virus verspreid kon worden.

Gisteren kwam het kabinet dan eindelijk toch tot het helder inzicht dat overal elders in Europa al bestond: ook de scholen gaan dicht.

Dat u die reuzendraai bekend liet maken door onderwijsminister Arie Slob was een nieuw dieptepuntje in uw leiderschap. Bij de dividendbelastingdraai gaf u iedereen nog de kans om even tegen de teflonpremier aan te piesen. Nu ontbrak u gewoon helemaal tijdens een live op televisie uitgezonden persconferentie toen de grootste draai werd gemaakt sinds corona overwaaide naar Europa. U stuurde de B-ploeg.

Maar goed.

Vanavond pakt u uw Joop den Uyl-momentje.

De eerste ‘adress to the nation’ sinds de oliecrisis.

Dat u dat niet meteen gisteren deed, had praktische redenen: de diensten die er op moeten gaan toezien dat we ons met z’n allen houden aan de ‘lockdown’ die u gaat aankondigen, moesten eerst worden geïnformeerd.

We krijgen ‘Spaanse toestanden’ in de hoop om ‘Italiaanse toestanden’ toch nog te kunnen voorkomen.

Dat gaat waarschijnlijk niet meer lukken.

Jullie liepen, met dank aan bijvoorbeeld de experts van het RIVM die nog maar zes weken geleden dachten dat het virus niet zo besmettelijk is, steeds achter de feiten aan.

Een deel van de bevolking heeft zich tot nu toe volstrekt onverantwoord, zelfs ronduit a-sociaal, gedragen.

En laten we vooral het gedrag van gewetenloze ondernemers niet vergeten.

Dus die ‘lockdown’ is een terechte beslissing.

En ik wens u de komende tijd succes.

Laten we hopen dat het in Nederland alsnog gaat meevallen.

Dan kunt u na de komende Tweede Kamerverkiezingen, ondanks alles, tóch nog met opgeheven hoofd het Torentje verlaten.

Groet,

JanD

UPDATE Soms is Wikipedia een prima bron om je in te lezen over de macht van de premier. Bijvoorbeeld over de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank!

Gezondheid