Politiek

EU-Commissie: NL is te lief voor overlastgevend kansloos asieltuig

16-03-2020 11:05

Nederland kan meer doen tegen overlastgevende asielzoekers dan nu het geval is, schrijft De Telegraaf. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) heeft van eurocommissaris Ylva Johansson te horen gekregen dat er meer mogelijkheden zijn om overlastgevers achter de tralies te zetten dan ze denkt. “Ik zei haar dat we zitten met Europese regelgeving, waarop zij vertelde dat er meer kan.”

Het kabinet worstelt al jaren met overlastgevende asielzoekers die net te weinig op hun kerfstok hebben om ze met het strafrecht in de gevangenis te krijgen. Toch klinkt steeds luider de roep vanuit de Tweede Kamer en het kabinet om zulke lastpakken met vaak kansloze asielaanvragen vast te zetten tot ze worden uitgezet.

Broekers-Knol en haar voorganger Harbers wezen telkens op EU-regelgeving waardoor ze erkende lastpakken niet vast konden zetten. Voor detentie zouden namelijk vanuit de EU “strenge eisen” gelden die dat bemoeilijken. Johansson heeft nu echter te kennen gegeven dat de voor het asielbeleid verantwoordelijke VVD’ers er helemaal naast zitten. Het stelt het constante VVD-pleidooi om harder op te treden in een ander daglicht: liberale bewindslieden lieten dat na, terwijl het volgens de eurocommissaris wel kan.

Anp