Buitenland

‘Grote techbedrijven’ doen opnieuw valse beloftes over bestrijding nepnieuws, want corona

17-03-2020 15:23

De grote techbedrijven willen samenwerken tegen nepnieuws over het coronavirus. “We helpen miljoenen mensen met elkaar in contact te blijven. Ook strijden we samen tegen oplichting en misinformatie over het virus. We bevorderen informatie met gezag en delen belangrijke updates in samenwerking met gezondheidsdiensten over de hele wereld”, zeggen Facebook, Twitter, Microsoft, Google en Reddit. De verklaring is ook ondertekend door Google-dochter YouTube en Microsoft-dochter LinkedIn.

De ondertekenaars roepen andere bedrijven op om mee te doen. Facebook zegt in een eigen verklaring dat het al maatregelen heeft genomen, zoals het verbieden van advertenties die angst kunnen zaaien of die reclame maken voor onbewezen geneesmiddelen.

Anp

In de praktijk zullen de ‘maatregelen’ neerkomen op algoritmes die naast nepnieuws ook echt nieuws en vooral veel meningen censureren terwijl de nepnieuwsmakers makkelijk de censuur zullen weten te omzeilen. Al met al zal social media nog minder vrij en nog minder leuk worden.