Portemonnee

Consumptieve leningen nauwelijks goedkoper na forse rentedalingen geldmarkt

19-03-2020 13:41

Terwijl de spaarrente momenteel de nul nadert of zelfs negatief is komen de leenrentes nog amper van hun plaats. De enorme daling die de rentes in recente jaren hebben doorgemaakt veroorzaken grote problemen bij de pensioenfondsen en onder spaarders.
Men zou aannemen dat dit tegelijkertijd juist goed nieuws is voor mensen die een lening afsluiten, maar is dat in de praktijk wel zo?

Momenteel is er in toenemende mate angst voor een economische recessie. Dit wordt met name ingegeven door het heersende coronavirus en de sterk gekelderde olieprijzen. Deze en andere onzekere factoren hebben de marktrentes steeds verder doen dalen waardoor spaarders amper nog rente vergoed krijgen. Sterker nog, voor sommige spaarvormen geldt inmiddels zelfs een negatieve rente, waardoor in die gevallen zelfs geld betaald moet worden om te sparen.

Uiteraard is de dalende rente wel goed nieuws voor mensen die een lening nodig hebben, als dit tenminste gaat om huizenbezitters. Hypotheekverstrekkers troeven elkaar in rap tempo af met het doorvoeren van ferme  hypotheekrenteverlagingen.

Als vanzelfsprekend zou men aannemen dat dit ook de rentes voor consumptieve leningen zou doen dalen. Des te groter de tegenvaller dat veel leningen juist al jarenlang een ongewijzigde rente kennen en op de leenmarkt weinig is terug te zien van de langdurige en forse rentedalingen.

Terwijl de leenrente en hypotheekrente in 2011 nog gelijk waren is de hypotheekrente inmiddels ruim vier procent gedaald, terwijl er maar een rentedaling van zo’n één procent geldt voor persoonlijke leningen. Een flinke disbalans dus in de wijze waarop de bank de lagere inkoopprijs van geld aan haar klanten doorberekend. Voor doorlopende kredieten is een nog meer afwijkend patroon te zien, de laagste rente voor deze leenvorm is effectief zelfs omhoog gegaan sinds 2014.

Dit is niet alleen onlogisch, het doet ook nadenken over de verplichte slogan “Let op! Geld lenen kost geld” in alle reclame-uitingen voor krediet. De gemiddelde consument weet dat een lening een product is en dat producten geld kosten. Maar of de consument zich er bewust van is dat geld lenen momenteel veel te veel geld kost op basis van de ontwikkelingen op de markt is maar de vraag. Wel kunt u een persoonlijke lening vergelijken bij Lening.nl en zo zien welke aanbieder tenminste de meest gunstigste tarieven rekent. Op die manier betaalt u ten minste niet meer dan strikt noodzakelijk voor uw consumptieve lening.