Buitenland

Inlichtingendienst Mossad bemachtigt 100.000 testkits in het buitenland

19-03-2020 15:24

De Israëlische inlichtingendienst Mossad heeft in het buitenland naar verluidt 100.000 testkits voor het coronavirus bemachtigd. De dienst zou zijn ingezet omdat sommige betrokken landen formeel geen diplomatieke banden hebben met Israël of andere redenen hebben om de verkoop van de medische apparatuur geheim te houden, berichten Israëlische media.

Het zou de bedoeling zijn om de komende dagen nog eens 4 miljoen testkits in te voeren. De minister die gaat over de inlichtingendiensten zei donderdag dat hij niets wist van de missie. “Ik hoorde het op dezelfde manier als jullie”, beweerde minister Katz op de radio.

De Israëlische autoriteiten hebben geen details bekendgemaakt over de operatie. Wel stelde het kantoor van premier Benjamin Netanyahu in een verklaring dat “de Mossad en andere diensten” waren ingeschakeld om “vitale apparatuur” uit het buitenland te halen.

In Israël is tot dusver bij 529 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. De autoriteiten willen volgens de krant The Jerusalem Post 3000 testen per dag gaan uitvoeren en dat aantal later opvoeren naar 5000.

Een topfunctionaris bij het ministerie van Volksgezondheid bedankt de Mossad voor het regelen van “belangrijke en functionele” testkits. Die verklaring is mogelijk bedoeld om speculatie in de media ontkrachten dat de bemachtigde apparatuur niet bruikbaar is.

De Israëlische regering besloot eerder ook al om een beroep te doen op de binnenlandse veiligheidsdienst in de strijd tegen het virus. De Shin Bet moet volgens plaatselijke media de telefoongegevens van besmette mensen gebruiken om te kijken met wie ze contact hebben gehad.

ANP