Buitenland

India hangt vier ‘mannen’ op wegens martelen en groepsverkrachten vrouw (23) in rijdende bus

20-03-2020 11:19

In India zijn vier mannen opgehangen voor het verkrachten van een 23-jarige vrouw in New Delhi in 2012. De groepsverkrachting gebeurde in een rijdende bus en zorgde voor veel ophef in binnen- en buitenland.

De mannen zijn vrijdag geëxecuteerd in de Tihargevangenis, een paar kilometer buiten New Delhi. President Ram Nath Kovind weigerde de vier clementie te verlenen waar ze om hadden gevraagd.

In 2012 vergrepen zes mannen zich aan de studente. De vrouw werd ernstig mishandeld met ijzeren staven en voor dood achtergelaten langs de kant van de weg. Twee weken later overleed ze aan haar verwondingen. Massale protesten tegen vrouwengeweld in India volgden.

Van de zes daders heeft een zichzelf in 2013 van het leven beroofd. De zesde verdachte was minderjarig en is in 2015 vrijgelaten.

In een verklaring veroordeelt een woordvoerder van de EU-buitenlanddienst de executie. “De EU herinnert aan haar ondubbelzinnige oppositie tegen de doodstraf in alle omstandigheden. Het is een wrede en onmenselijke straf, die niet helpt als afschrikmiddel en staat voor een onaanvaardbare ontkenning van menselijke waardigheid en integriteit.”

De groepsverkrachting is “een gruwelijke misdaad” die de EU “in de meest krachtige bewoordingen” veroordeelt, aldus de verklaring. “Wij betuigen ons medeleven met de familie van het slachtoffer. Daders moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun handelingen en passend gestraft worden.”

Anp