Buitenland

Eerste coronadoden in Finland, Bosnië en Litouwen

21-03-2020 17:10

In Litouwen en Bosnië zijn voor het eerst patiënten aan het nieuwe coronavirus overleden.

In Litouwen ging het om een oudere vrouw die mogelijk besmet is geraakt terwijl ze in het ziekenhuis werd behandeld voor andere ziekten. Tot dusver zijn 69 gevallen van coronavirus bevestigd in de Baltische staat met 2,8 miljoen inwoners.

De regering heeft kritiek gekregen op de trage start met testen. Het land voert het aantal tests volgende week op, wanneer het meer voorraden uit het buitenland ontvangt.

In Bosnië is een man overleden aan corona. Het land heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbraak van het virus. Bosnië heeft tot dusver negentig besmettingsgevallen gemeld.

Finland bevestigde zaterdag een eerste dode als gevolg van het coronavirus. De uitbraak van het virus is “op weg naar de volgende, serieuzere fase” in het land, melden de gezondheidsautoriteiten.

Het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn gaf geen details over de patiënt, behalve dat de persoon “bejaard” was, woonachtig in de regio Helsinki en op vrijdag was overleden.

De autoriteiten zeiden dat er nu 521 bevestigde besmettingsgevallen in Finland zijn, maar dat alleen risicopatiënten worden getest. Het aantal kan daarom tot dertig keer hoger zijn, aldus het instituut.

Premier Sanna Marin kondigde maandag de noodtoestand aan, waardoor de grens is gesloten voor niet-ingezetenen en openbare bijeenkomsten van meer dan tien mensen zijn verboden.

***

Het aantal gevallen van het nieuwe coronavirus is in Zwitserland in 24 uur met 1273 gestegen. Zwitserse media meldden dat het in de helft van de gevallen om mensen gaat die jonger zijn dan 51 jaar. Het aantal besmettingen dat in het land is geconstateerd staat nu op 6113 volgens de gezondheidsautoriteiten. Met de laatste dertien sterfgevallen ligt het dodental nu op 56.

Het kanton Ticino is het zwaarst getroffen. Het grenst aan de regio die in Italië als het epicentrum van het virus geldt, Lombardije. De zuidgrens van Ticino ligt slechts 40 kilometer van de hoofdstad van Lombardije, Milaan. Volgens de autoriteiten is de toestand in Ticino erg gespannen, maar er zijn nog genoeg bedden voor de behandeling van erg zieke patiënten. Zij hopen “Italiaanse toestanden” te voorkomen, maar vrezen dat niet eerder dan komende week de stijging van het aantal gevallen kan gaan afnemen.

Het buurland Italië is met China het zwaarst door het virus getroffen. Er zijn 47.000 besmettingen vastgesteld en ruim 4030 van de patiënten is aan de gevolgen ervan bezweken.

Anp