Politiek

Terwijl Nederland zich schrap zet voor corona-apocalyps jammert linkse vakbond FNV over ‘fatsoen’

21-03-2020 09:53

Bij de contactdesk van de FNV komen momenteel twee keer zoveel telefoontjes binnen als normaal, meldt De Limburger. Leden beklagen zich er onder meer over dat hun baas ziekmeldingen weigert, zelfs bij zware gezondheidsklachten. Zolang ze geen koorts hebben, moeten ze komen opdraven, ook al geldt die uitzondering officieel alleen voor zorgpersoneel. Ieder andere werknemer met ‘slechts’ verkoudheidsklachten of keelpijn – ook in een zogeheten vitaal beroep – wordt door de overheid juist opgeroepen thuis te blijven.

Ook komen werknemers met kinderen in de problemen, nu de scholen dicht zitten en kinderopvang alleen beschikbaar is voor ouders met een vitaal beroep. Ouders die niet thuis kunnen werken, krijgen soms te horen dat ze hun kroost maar naar opa en oma moeten brengen, terwijl juist ouderen kwetsbaar zijn. Daarnaast worden aanvragen voor calamiteitenverlof geweigerd en krijgen ouders te horen dat ze vakantieverlof moeten opnemen of overuren moeten opmaken.

Volgens de FNV raken sommige werkgevers aan ‘de ondergrens van het fatsoen’ door personeel onder druk te zetten. Zieke werknemers krijgen bijvoorbeeld voortdurend telefoontjes wanneer ze weer kunnen werken. Ook melden zich mensen bij de bond die zich onveilig voelen en angst hebben besmet te raken, doordat hygiënevoorschriften op het werk niet worden nageleefd, er te weinig wordt schoongemaakt of zieke collega’s gewoon doorwerken.

Anp/TPO