Politiek

Peilingwatch – Forum voor Democratie zwaar onderuit, VVD vaart wel bij coronacrisis

31-03-2020 13:33

De VVD stijgt in de eerste weken van de coronacrisis met 8 zetels in De Peiling van EenVandaag en Ipsos. Forum voor Democratie (-5) en de PVV (-3) leveren juist zetels in. De partij van premier Mark Rutte kan op dit moment rekenen op 35 zetels. Een maand geleden, een paar dagen voordat de eerste coronapatiƫnt werd gevonden, stond de VVD nog op 27 zetels in De Peiling.

Lees ook – U bent het in meerderheid eens over aanpak coronacrisis door overheid

De VVD trekt vooral kiezers door het optreden van de premier tijdens de coronacrisis, blijkt uit een analyse van de beweegredenen. Uit peilingen van EenVandaag onder het Opiniepanel blijkt dat het vertrouwen in de premier sinds de uitbraak van het coronavirus groeit. Na de televisietoespraak van 16 maart, die veel indruk maakte op mensen, steunde 68 procent hem. Dat is deze week doorgestegen naar 75 procent. Voor de coronacrisis schommelde het vertrouwen in Rutte tussen de 25 en 45 procent.

Forum voor Democratie verliest deze maand vijf zetels in De Peiling. De partij van Thierry Baudet komt daarmee op 10 zetels. De PVV daalt 3 zetels en komt daarmee op 15 zetels. Overstappende kiezers zijn niet te spreken over de opstelling van de leiders en het beleid dat zij hebben bepleit in deze crisis.

Tweederde van de huidige FVD-kiezers (69 procent) is tegen een strikte lockdown, zoals in Frankrijk geldt op dit moment. Daar mogen mensen nu eenmaal 1 uur per dag naar buiten. Of als dat noodzakelijk is voor werk of een doktersbezoek. Onder PVV-ers is de weerstand tegen een lockdown iets kleiner, maar is alsnog de helft (52 procent) tegen.