Politiek

Coronavirus pandemie kan nog twee jaar duren

06-04-2020 10:17

De Nederlandse overheid weet niet hoe lang er nog strenge maatregelen nodig zijn om het nieuwe virus SARS-CoV-2 te onderdrukken, schrijft NRC Handelsblad. Mogelijk moet de bevolking één of zelfs meerdere jaren aan een mate van social distancing doen, voordat de pandemie voorbij is. Maar de schattingen zijn hoogst onzeker: er liggen geen cijfermatig onderbouwde langetermijnplannen klaar om uit deze pandemie te geraken. De zogenaamde ‘exit strategieën’ die nu in allerijl worden bedacht en berekend, zijn allemaal zeer moeilijk te handhaven, maatschappelijk ontwrichtend, duur en tijdrovend.

Dat blijkt uit een rondgang van NRC onder Nederlandse hoogleraren en onderzoekers. Overigens is de Nederlandse onwetendheid geen uitzondering, andere overheden hebben ook geen idee van hoe het verder moet na deze eerste acute crisis.

Om tempo te maken met die langetermijnplannen, hebben in Nederland zich zo’n veertig epidemiologen, wiskundigen, psychologen en modelleurs verenigd op het digitale overlegplatform Slack. De groep heeft aan het RIVM aangeboden om mee te rekenen aan diverse exit strategieën voor de pandemie in Nederland, een initiatief dat het rijksinstituut verwelkomt.