Politiek

Bonusquote – ‘Rob Jetten will seinen Job retten’

07-04-2020 13:40

Rob Jetten doet z'n bril weg. (Screenshot Instagram)

D66-voorman Rob Jetten ligt niet al te lekker binnen de coalitie. Eind vorige maand onthulde NRC Handelsblad in een vernietigend verhaal hoe Jetten de coronacrisis aangrijpt voor politiek gewin terwijl hij voortdurend naar collega-politici vingerwappert deze juist niét te politiseren. Hoe doet hij dat? Jetten gebruikt voorkennis uit de coalitie om in de media voorstellen te doen waarvan hij al weet dat ze kabinetsbeleid zullen worden. De D66’er zet die dubieuze lijn gewoon voort blijkt dinsdag.

Binnen de coalitie klinkt namelijk het verwijt dat Jetten ook de rel rond minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) probeert te buiten. Dat schrijft de immer goed geïnformeerde politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in zijn wekelijkse column. Hoekstra lag afgelopen tijd in Europa onder vuur omdat diverse landen vinden dat het kabinet zich te star opstelt waar het financiële steun aan door het coronavirus hard getroffen landen zoals Italië en Spanje betreft. Afgelopen week deed hij vervolgens een handreiking naar Zuid-Europa.

Verschillende coalitiepartijen vermoeden nu dat D66 bij media insteekt dat minister-president Mark Rutte zijn minister van Financiën tot de orde zou hebben geroepen, mede omdat D66 daar op aandrong. Deze bewering wordt binnen de coalitie niet herkend, schrijft De Winther; Rutte en Hoekstra zouden samen hebben besloten om de toon te matigen, zonder druk van of overleg met de coalitie. Maar ook een vorige week ingezonden krantenartikel van Jetten waarin hij Hoekstra betichtte van ’boekhoudersbotheid’ richting Zuid-Europa, schoot in het verkeerde keelgat.

Waarom Jetten op deze manier opereert is niet zo ingewikkeld. De Winther sluit af:

“Door de prominente rol van crisisbestrijders Mark Rutte (VVD) en Hugo de Jonge (CDA) zijn sommige partijen ineens een stuk minder zichtbaar. Ook in de coalitie. Met name D66 bleek de afgelopen week in peilingen hiervoor de prijs te betalen. Een kopstuk verwacht geen verandering bij de partij van Jetten. Of, zoals het in de coalitie inmiddels wordt samengevat: ’Rob Jetten will seinen Job Retten’.”

Het is gezellig binnen de coalitie, zoveel is duidelijk.

Richard de Mos – D66 doe Nederland een plezier; hef jezelf op