Achtergrond

Mondkapjestekort: 3D-printers springen bij

08-04-2020 16:32

Terwijl zijn stokbrood nog half uit de oven steekt en de eend zachtjes braadt, spreek ik telefonisch met Sander Kooger, één van de oprichters van Race – 2 – Breathe. Misschien merkte je het al aan Sanders eetgewoonten, de modeondernemer zit sinds de Franse lockdown van 17 maart vast in Parijs. Deze lockdown werd door de Franse regering ingesteld om de verspreiding van het coronavirus, ofwel COVID-19, tegen te gaan. Om te helpen met de bestrijding van het virus, en deels om de verveling tegen te gaan, begon Sander samen met enkele anderen het non-profit initiatief Race – 2 – Breathe. Race 2 Breathe heeft als doel een netwerk opbouwen van medici, 3D-printontwerpers en printereigenaars, en bedrijven die 3D-geprinte apparatuur leveren voor ziekenhuizen. Dit netwerk zorgt er dan voor dat bepaalde onderdelen waar medici een tekort aan hebben met het juiste design worden uitgeprint en op de benodigde locaties worden geleverd.

Het team achter Race – 2 – Breathe is enorm divers. De eerste persoon die bij het team kwam, Zahra Lucchi, is stewardess van beroep. Ook zij kwam vast te zitten in Parijs. De tweede persoon die Sander belde was Bert Heitink, een cybersecurity expert en entrepreneur. Verder bestaat het team uit de professionele kok Ivy Dai, wiens Frans-veganistische restaurant door de lockdown tijdelijk moest sluiten, en Emmanuel Barbet – een reclamegoeroe.

Het belangrijkste doel van Race – 2 – Breathe is het 3d-printen van medische benodigdheden. Er zijn twee verschillende soorten plastic onderdelen die worden geprint door de deelnemers aan Race – 2 – Breathe: persoonlijke beschermingsmiddelen en gecertificeerde onderdelen. De persoonlijke beschermingsmiddelen waar geen certificaat voor nodig is, zoals mondmaskers en modificaties voor deuren, kunnen door iedereen met een 3d-printer worden gemaakt. Al deze onderdelen zijn essentieel in het bestrijden van het virus. Mondmaskers beschermen bijvoorbeeld zowel de drager van het masker voor ziekteverwerkers van anderen, alsmede dat het de omgeving beschermt voor de ziekteverwerkers die de drager verspreidt. Ook zorgen mondmaskers ervoor dat de drager minder snel zijn gezicht aanraakt, wat de voornaamste manier is dat het virus van een oppervlakte uiteindelijk in het slijmvlies terecht komt. Door de plotselinge explosie in vraag naar mondmaskers is er momenteel een tekort ontstaan in Nederland dat nu langzaam wordt opgelost. Het massaal 3d-printen van mondmaskers door initiatieven als Race – 2 – Breathe is een belangrijke toevoeging op de capaciteit van traditionele producten. Zo speelt Race – 2 – Breathe een belangrijke rol in het beschermen van patiënten én medici.

De deurmodificaties die zij printen vervullen eigenlijk een vergelijkbare rol als de mondkapjes: zorgen dat het virus minder makkelijk van persoon tot persoon kan ‘overspringen’. Het virus blijft namelijk nog uren hangen op oppervlakten zoals deurklinken, waardoor het als iemand de deur opent op handen en uiteindelijk gezichten terecht kan komen. Door het toevoegen van modificaties kan de deur op meerdere manieren worden geopend waardoor het virus minder makkelijk van het ene lichaam, via een deuroppervlakte, bij een ander lichaam terecht komt. Bijvoorbeeld met een speciaal klepje waardoor deuren makkelijk met de onderarm in plaats van met de hand geopend kunnen worden.

De gecertificeerde onderdelen, zoals kleppen voor beademingsmachines, mogen vanwege strengere eisen alleen onder bepaalde condities worden geprint. Deze onderdelen kunnen door professionele printers, in samenwerking met medische experts, gefabriceerd worden.

Tijdens mijn onderzoek naar Race – 2 – Breathe verbaas ik me regelmatig hoe snel Sander reageert op mijn vragen, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Tijdens onze belletjes is hij vaak tegelijk bezig met het renderen van video’s, het vertalen van teksten en het coördineren van het team. Wanneer ik hem vraag hoe hij het volhoudt stuurt hij laconiek een gifje met de tekst ‘I believe in coffee’.

De inzet van Sander en zijn team loont: het project is in Frankrijk erg succesvol. Op het moment van schrijven hebben zich 196 3D-printereigenaars aangemeld en is er innige samenwerking met Franse ziekenhuizen. Het team is nu bezig om het project ook in andere landen uit te rollen. Sander: “In Nederland hebben we bijvoorbeeld al contact met enkele medische experts en 3d -printerleveranciers zoals Ultimaker. Op dit moment zijn we bijna klaar om op zoek te gaan naar printeigenaars en -bedrijven in Nederland. Wij zoeken nog hulp om de Nederlandse activiteiten te leiden. Alle technologie die wij klaar hebben liggen kan ingezet worden en ook de kantoorautomatisering ligt al klaar.”

Als Sanders werkritme enige indicatie is, zal het geen makkelijke positie zijn om te vullen. Maar wel een die momenteel hard nodig is. Het tekort aan mondkapjes bestaat al ruim een week. Bovendien moet de piek aan patiënten met COVID-19 nog komen volgens huidige prognoses, en daarmee dus ook de piek in vraag naar mondkapjes. Het is hopen dat de samenwerking tussen overheid, het bedrijfsleven en burgers de komende tijd verbetert: dagen geleden gaven leveranciers van mondkapjes aan de vraag prima aan te kunnen, maar dat er niet genoeg duidelijkheid van de overheid was om daadwerkelijk te kunnen gaan leveren. Terwijl een paar dagen terug bleek dat veel mondkapjes uit China dan weer niet aan de veiligheidseisen voldeden. De naam van Race – 2 – Breathe is in ieder geval toepasselijk: het zal een race tegen de klok zijn.