Bonusquote – Interessante optie van Frans Timmermans: De EU kan ten onder gaan aan het coronavirus

09-04-2020 12:26

Opiniestuk van Eurocommissaris Frans Timmermans in De Volkskrant deze donderdag. De zuidelijke landen zijn extra zwaar getroffen door de coronacrisis en daarom is er een ongekend groot steunpakket nodig. Zonder hem te noemen hekelt de PvdA’er de opstelling van minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) die op de rem trapt qua Europese investeringen. Dat zou weleens het einde van de EU kunnen betekenen, schrijft Timmermans. Ghe, dat is best een interessante optie, nietwaar?

“Het vermogen van Europese leiders en instellingen om op korte termijn een geloofwaardig antwoord te vinden op de uitdagingen van de coronacrisis, zal in hoge mate bepalen of Europeanen in alle lidstaten nog geloof hechten aan de principes waarop de Europese samenwerking is gestoeld.

De vlucht in nationale gelijkhebberigheid en met beschuldigende vingers naar elkaar wijzen, zal in ieder geval niets oplossen en zal voor velen het bewijs vormen van de onmacht van huidige politieke leiders en de stelsels waarvoor zij staan. Dat de EU zoals wij haar kennen dit niet zal overleven, lijkt mij evident. Dat de nationale democratieën daarbij ook nog eens zeer ernstige schade zouden oplopen, ligt voor de hand. Er staat veel op het spel. Aanpakken, dus.”

Overigens berekent Timmermans  – die nogal van de grote bedragen is – dat er om de Europese economieën weer aan de praat te krijgen er ‘er investeringen nodig zullen zijn die 10 procent bedragen van het bbp van alle lidstaten bij elkaar opgeteld. Dat is ruim anderhalf biljoen euro’. Dat leest u goed: 1.500.000.000.000 euro.

Benieuwd wat Hoekstra daar van vindt.