Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

09-04-2020 10:48

Muziek

Meneer Rutte,

We kunnen veel van die omhooggevallen schoolmeester zeggen, maar snel is hij wel.

Dinsdag zei hij tijdens jullie wekelijkse persconferentie dat het tekort aan beschermingsmiddelen voor mensen die werken in verpleeghuizen, de wijkverpleging, de gehandicaptenzorg, enzovoort, enzovoort “niet speelt”.

Woensdagochtend ontdekte hij in De Telegraaf dat hij daarmee nogal op de ziel was gaan staan van al die mensen die niet voor een ‘photo-opportunity’ in contact staan met zorgbehoevenden, maar uit mensenliefde.

En woensdagmiddag al maakte de gladjakker in de Tweede Kamer met voor zijn doen weinig omhaal van woorden duidelijk dat hij niet bedoeld had dat het tekort aan beschermingsmiddelen “nu niet speelt”, maar eh… iets anders.

U heeft doorgaans maanden, zo niet jaren, nodig om zo’n fopdraai als De Jonge te maken.

Da’s best irritant.

Daarom hoop ik dat u deze keer sneller bent.

Dat u vandaag die opmerking over Willem-Alexander al recht zet. Gewoon eerlijk. En als u eerlijkheid teveel buiten uw comfort zone ligt, doe dan maar iets als ‘van context voorziet‘.

U zei in het Kamerdebat zonder met uw ogen te knipperen: “De koning krijgt in de zorg dezelfde behandeling als de bouwvakker.”

Diezelfde Hugo de Jonge zei gisteren in het Kamerdebat dat verpleeghuizen corona-patiënten niet meer in hun eigen kamertje laat verblijven, maar bij elkaar op een grote zaal legt. Om beschermingsmaterialen uit te sparen…

Vindt u die opmerking over Willem-Alexander niet heel pijnlijk voor de familie van die mensen? Zelfs ongepast.

En vindt u ook niet dat u ons aller intelligentie beledigt als u denkt dat er ook maar één Nederlander is die gelóóft dat een bouwvakker dezelfde zorg krijgt als de koning?

Ja, van de verpleegsters aan zijn bed.

Compassie.

Maar krijgt die bouwvakker ook voorrang op mensen op de wachtlijst?

De allerbeste artsen?

Hetzelfde aantal zorgverleners?

Een eigen kamer?

Prima eten?

Doe normaal, man!

En nog wat.

Mocht die bouwvakker ooit in exact gelijke medische toestand moeten knokken met Willem-Alexander om het allerlaatste vrije IC-bed, heeft hij dan 50 procent kans?

Of komt de munt bij het tossen volgens de ‘scheidsrechter’ altijd met de tronie van de koning boven te liggen, zelfs als het eigenlijk ‘munt’ was?

We zijn niet achterlijk.

Groet,

JanD

PS. Als ik een presentje voor iemand zoek, probeer ik altijd iets te vinden waar ze wat aan hebben. Ook nu weer gelukt!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid