Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Rob Jetten

10-04-2020 09:31

Fractievoorzitter Rob Jetten (D66) tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer. ANP PHIL NIJHUIS

Beste Robo,

Gefeliciteerd!

Wéér een stapje gezet.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben gisteravond niet alleen een deal gemaakt over tijdelijke steun aan de landen die het zwaarst getroffen zijn in de corona-crisis.

Nee, ze hebben ook de deur wagenwijd opengezet voor ‘eurobonds’, een mooie naam voor een ongebreidelde overdracht van geld van EU-landen die hun huishoudboekje wel op orde hebben naar de uitvreters

Via een EU-fonds.

Ofwel: uit ónze staatsfinanciën.

Die weer komen uit ónze belastingcenten.

Dat CDA-minister Wopke Hoekstra het akkoord bracht als een grote overwinning, komt eigenlijk alleen doordat er werd afgesproken om het beestje niet bij de naam te noemen.

En doordat de bekende stap-voor-stap-methode wordt gebruikt.

De ministers van Financiën spraken namelijk óók af dat er buiten het noodfonds voor hulp nu “innovatieve financiële instrumenten” worden ontwikkeld om ná de corona-crisis de rijke landen te laten opdraaien voor de schulden van de arme landen.

Van harte daarmee dus!

Even wat anders.

Je gedroeg je gisteren weer als een nóg misselijkmakender mutant van Alexander Pechtold dan we normaal al te zien krijgen.

Treurige oproepjes aan het kabinet om ook dingen te doen voor de door corona zwaar getroffen kunstsector, terwijl D66 gewoon in het kabinet zit en met gendergelijkheidsfascist Ingrid van Engelshoven zelfs de minister voor Cultuur levert.

En daarnaast misbruikte je de corona-crisis wéér om politiek met een kleine piep te bedrijven door uitgebreid te twitteren over die EU-onderhandelingen. Of minister Hoekstra in het belang van eenheid in “de Unie” maar even wilde buigen voor de wensen van de zuidelijke landen, terwijl dat overduidelijk in strijd is met het regeerakkoord waar je voorganger zijn handtekening onder heeft gezet.

Je gooide het complete lijstje cliché’s er weer uit: “We moeten samenwerken. Luisteren naar elkaar. Alle opties openhouden. Onderdeel worden van de oplossing, en niet meer van het probleem. Voor anderen en voor onszelf”.

Kots.

Als je als lid van het Nederlands parlement nou eerst eens solidair bent met de medewerkers in de zorg die onbeschermd met kwetsbare patiënten in aanraking komen en besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten?

Als je sowieso eindelijk eens compassie (iets met ‘menselijk’, zoek maar op) zou tonen met ouderen die, zonder aanwezigheid van hun naasten, op mensonwaardige wijze sterven omdat júllie ze in de steek hebben gelaten?

Which reminds me: leeft Pia Dijkstra nog?

Groet,

JanD

PS. Ondanks alles: toch een nuttig cadeau voor je gekocht. Jij hebt tenslotte ook jezelf niet gemaakt.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid