Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de mainstream media

13-04-2020 09:31

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Beste oud-collega’s,

Wordt het niet eens tijd om minder als fanboys aan de voeten van de ‘sterren’ te liggen en jullie werk te gaan doen?

Zaterdag bracht zowel De Telegraaf (eigendom van het Belgische uitgeefconcern Mediahuis) als het Algemeen Dagblad (eigendom van het Belgische uitgeefconcern DPG Media) een groot artikel over de heldenrol die premier Mark Rutte speelt tijdens de corona-ramp.

Ik geef onmiddellijk toe dat ik ook niemand weet die op dit moment beter in staat is om Nederland door deze crisis heen te rommelen.

Maar dat is wel wat het is: rommelen.

Waarbij hij -heel handig- keer op keer een voorschot neemt op de parlementaire enquete door de verantwoordelijkheid voor elke beslissing te leggen bij een ‘Outbreak Management Team’ waarvan we de samenstelling niet mogen weten en de gespreksverslagen niet mogen zien.

Wat we wel weten: dat Jaap van Dissel van het RIVM er een hoofdrol in speelt. Een man die een instituut vertegenwoordigt dat vanaf januari foute voorspelling op foute voorspelling stapelde en die over die opeenstapeling van miscalculaties door jullie niet één keer is bevraagd.

Laat staan kritisch.

Waar Nederlandse tv-programma’s, terecht, citaten van de Amerikaanse president Donald Trump op een rij zetten om aan te tonen dat hij nogal wat bullshit heeft verkocht over het corona-virus, worden de kool en de geit in Nederland nogal gespaard. De gretigheid waarmee jullie wel Trump aanpakken en niet de mensen die wél over de corona-aanpak in ons land gaan, is werkelijk stuitend.

Ik zou zo graag een algehele kritische houding bij jullie zien.

Dat jullie nu eens allemaal een paar dagen écht met zijn allen duiken op het echte schandaal dat zich al een paar weken in de verpleeghuizen en elders in de zorg buiten de ziekenhuizen aan het voltrekken is.

Geen beschermingsmiddelen. Geen testen. Geen openheid. Geen bezoek. Afdelingen afsluiten waar ook mensen wonen die nog niet besmet zijn. Zorgmedewerkers gewoon laten werken terwijl in hun gezin mensen gezondheidsklachten hebben die op corona kunnen duiden. Vervuiling van de statistieken.

Waarom moet nota bene het doorgaans zo volgzame CBS onderzoeksjournalistiek bedrijven om er achter te komen hoeveel corona-doden er werkelijk vallen? Is jullie telefoon stuk? Zijn jullie te dom om zelf na te denken?

Nog zoiets.

Donderdag meldde NRC Handelsblad dat in het Humanitas-verpleeghuis Leeuwenhoek in Rotterdam meer dan de helft van de bewoners binnen een tijdsbestek van drie weken is overleden, vermoedelijk aan corona.

Noem me een romanticus, maar ik verwacht dan dat jullie massaal op die zaak duiken om de onderste steen boven te krijgen.

Nou, integendeel.

De verantwoordelijke minister Hugo de Jonge mailt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd met de vraag om even uit te zoeken hoe het zit en roept vervolgens doodleuk dat “er signalen zijn” dat het met de hygiëne in het verpleeghuis niet helemaal snor zat en dat hij de Inspectie een onderzoek heeft laten instellen.

Zo, probleem doorgeschoven naar later. Of naar nooit.

En dat accepteren jullie.

Jullie laten minister Hugo de Jonge, de aalgladde praatjesmaker die ‘zijn’ zorgpersoneel en ‘zijn’ meest kwetsbare patiënten nu al weken laat stikken (sic), wegkomen met zo’n ranzige beschuldiging. Sterker, jullie zoeken naar mensen die het verhaal van De Jonge willen ondersteunen. Want hém hebben jullie nog nodig, toch?

Journalisten horen niets en niemand te vertrouwen.

Hoewel ik al lang geen journalist meer ben, is dat nog altijd mijn grondhouding.

Zonder aanzien des persoons (vraag maar aan Jennis).

Dus als ik weet dat de Britse premier Boris Johnson donderdag de intensive care heeft verlaten en als ik zaterdag lees dat hij veel zieker was dan iedereen dacht en letterlijk op het randje van de dood zweefde, en ik zie hem zondag zonder één hapering of hoestje een magnifieke speech van vijf minuten houden, dan denk ik maar één ding: hier trapt niemand in.

Ik zie dat dus verkeerd.

Je kunt de schapen echt alles wijsmaken.

En dat is precies wat de meesten van jullie doen.

Helaas.

Groet,

JanD

PS. Ik heb een heel gek cadeautje voor jullie gekocht! Vraag maar aan een oudere collega waar het voor is.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid