Annabel Nanninga – Femke Halsema brengt haar eigen wethouder in flinke problemen

16-04-2020 15:46

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. ANP JERRY LAMPEN

Met verbazing heeft de Amsterdamse FvD-fractie kennis genomen van het opinieartikel van de burgemeesters van Barcelona, Parijs, Milaan en Amsterdam in de Volkskrant deze week. Wij zien de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema (GroenLinks) die een veel te grote broek aantrekt om een partijtje mee te kunnen blazen op het wereldtoneel, die zowel raad als de parlementaire democratie buiten spel wil zetten en die een schaamteloos Eurofiel standpunt verkondigt.

‘Het is bizar dat zij als onverkozen bestuurder in het Nederlandse parlementaire stelsel pleit voor kaltstellen van het parlement in Den Haag’

Gedrag dat een burgemeester – die boven de partijen zou moeten staan – niet past. Bovendien brengt zij haar eigen wethouder in grote problemen door eigengereid verstrekkende uitspraken te doen. Een reflectie op de hoofdpunten uit haar betoog:

Halsema schrijft dat ze wil ‘dat de EU ons directe toegang garandeert tot een deel van de structurele fondsen die de Europese Commissie heeft vrijgegeven’ en pleit voor meer lokale macht voor ‘de steden’, oftewel: de progressieve linkse bolwerken.

Het is bizar dat zij als onverkozen bestuurder in het Nederlandse parlementaire stelsel pleit voor kaltstellen van het parlement in Den Haag, want dat is waar ‘directe toegang tot Europese fondsen’ op neer komt. Dat zij het budgetrecht van ons parlement wil passeren is vanuit GroenLinks-ideologie bezien wel logisch, want in dat parlement is nog altijd sprake van een (in haar ogen rechtse) meerderheid die op papier (!) ‘tegen’ verdergaande Europese integratie en staatswording is. En dat is natuurlijk strijdig met het linkse utopische denken, dus: steden moeten direct zaken doen met Europa, zonder dat lastige parlement van die vervelende natiestaat!

‘Als deze pandemie iets heeft duidelijk gemaakt, is het dat de natiestaten voor hun burgers zorgen, niet ‘Europa’’

Als voorzitter van de Amsterdamse gemeenteraad en burgemeester van alle Amsterdammers laat Halsema hier ook flinke steken vallen. Het betoog in de Volkskrant is ten diepste Eurofiel. Het bevat oproepen tot steun aan de Europese eenheid, waar echt lang niet alle Amsterdamse fracties en Amsterdamse burgers achter staan. Zij verklaart dat Amsterdam ‘een Europees gezinde stad’ zou zijn, dat past een burgemeester volstrekt niet en valt ook te betwijfelen. En er staat een fraai staaltje propaganda in: “We weten uit ervaring dat juist in tijden van crisis eenheid, solidariteit en samenwerking essentieel zijn. Meer dan ooit is het noodzakelijk dat u (de ‘Europese instellingen’, – AN) deze principes in ere houdt.” Als deze pandemie iets heeft duidelijk gemaakt, is het dat de natiestaten voor hun burgers zorgen, niet ‘Europa’. De landsregeringen nemen maatregelen voor de gezondheid van hun burgers, de landsregeringen treffen regelingen om de schade te beperken, niet Europa. En gelukkig maar.

Dan het financiële plaatje. De burgemeester van Amsterdam roept op tot solidariteit met Europa en het delen van de kosten tussen het noorden en het zuiden. Oftewel, Nederland moet over de brug komen met geld. Geld dat wij zelf keihard nodig hebben. Geld waar de burgemeester van Amsterdam bovendien helemaal niets over te beslissen heeft.

Ook stelt zij dat er geen voorwaarden aan deze ‘solidariteit’ verbonden mogen worden. Dit schaadt de belangen van alle Nederlanders. Bij een gezamenlijk steunfonds is Nederland sowieso nettobetaler, maar we zetten de geldkraan helemaal open als we geen eisen opleggen. Want zonder deze hervormingen in het zuiden blijven wij en de andere noordelijke landen in de toekomst onherroepelijk opdraaien voor de grote economische problemen van de zuidelijke landen.

‘De burgemeester lijkt flink voor haar beurt te hebben gesproken en aangezien zij nadrukkelijk niet als privépersoon, maar als burgemeester deze brief ondertekent, brengt zij haar eigen wethouder in grote problemen’

Bovendien wenst zij ook in Nederland en in Amsterdam niet te bezuinigen, en hiermee komt Halsema op zeer glad ijs. Is dit het standpunt van het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders? De D66-wethouder financiën Victor Everhardt wist zich in de vergadering van 16 april geen raad met deze, kennelijk niet van te voren afgestemde, uitspraak. Er komen wel degelijk bezuinigingen en ‘harde keuzes’ aan, er ‘zijn geen heilige huisjes’, stelde hij.

De burgemeester lijkt flink voor haar beurt te hebben gesproken en aangezien zij nadrukkelijk niet als privépersoon, maar als burgemeester deze brief ondertekent, brengt zij haar eigen wethouder in grote problemen.

‘Burgemeester, blijf bij uw leest’

Waarom Halsema eigengereid, tegen het stadsbelang in, ondemocratisch, buiten haar mandaat en kennelijk zonder overleg met het college opereert, is ons een raadsel. Wellicht is het oude adagium never waste a good crisis hier van toepassing, een dromerig links standpunt internationaal kunnen uitdragen is wellicht een grote verleiding.

Maar wij willen de burgemeester er op wijzen dat haar taak (en haar mandaat) hier in Amsterdam liggen. Er zal bezuinigd moeten worden en gezien de honderden miljoenen die de stad over de balk smijt aan onzinnig gedoe als ‘van het gas af’ (Amsterdam zal er mondiaal hooguit 2 ijsberen mee redden..), illegalenhotels en digitale coronakunst (Echt waar!) zien wij ook wel mogelijkheden daartoe. De wethouders hebben – op een noodfonds na, waarvoor hulde!- nog geen concrete financiële begrotingen en plannen gepresenteerd op hun portefeuilles, behalve dan de cultuursector. Daar is alvast een hoop geld voor gegarandeerd, maar laat dat nou net niet de topprioriteit zijn in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester, blijf bij uw leest. Laat ons parlement zijn werk doen, hou Nederlands geld in Nederland en help uw wethouders, in plaats van ze met grootse, maar ondoordachte statements voor het blok te zetten.