Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Bruno Bruins

19-04-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste meneer Bruins,

Hoe gáát het nu met u?

Het is vandaag precies een maand geleden dat u aftrad als minister van Medische Zorg en Sport.

De dag ervoor was u letterlijk ingestort in de Tweede Kamer.

Dat gebeurde vlak nadat u GroenLinks-voorman Jesse Klaver de toezegging deed om mondkapjes te gaan vorderen van bedrijven, zodat mensen in de zorg niet meer onbeschermd hun werk moesten doen.

De handtekening van Willem-Alexander onder uw ontslag was nog nat toen uw vervanger (Rutte zou zeggen: “Op dit dossier”) Hugo de Jonge besloot om géén beschermingsmiddelen zoals mondkapjes te gaan vorderen.

Want dat zou de fabrikanten en importeurs weleens boos kunnen maken en dan zou het tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg niet worden opgelost…

Wat heeft een maand Hugo de Jonge opgeleverd?

Ten eerste: er is een groot tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg. Het kabinet vindt dat overigens geen probleem, want volgens het Outbreak Management Team (Rutte zou zeggen: “Jaap en zijn mensen”) heeft een groot deel van de mensen in de zorg helemaal geen beschermingsmiddelen nodig. En wat “Jaap en zijn mensen” vinden, vindt ook het kabinet.

Ten tweede: we weten dat Mireille, de vrouw van Hugo de Jonge, beschikt over een professionele kappersset en dat het haar van Hugo de Jonge na het knippen niet omlaag valt.

Ten derde: we noteren al een paar weken een steady 2000 corona-doden per week, al weten we de doodsoorzaak van ruim de helft niet zeker omdat dat niet getest mocht en mag worden.

Ten vierde: we worden binnenkort nog verder ‘1984’ ingerommeld, omdat we bij een versoepeling van de lockdown een App moeten gaan gebruiken die waarschuwt voor ‘corona-positieven’ in onze omgeving en waarvan deskundigen zeggen dat de privacy ernstig wordt aangetast.

Ten vijfde: na een maand is drie procent van de Nederlanders volgens het RIVM immuun voor het corona-virus, dus we hebben nog een procent of 57 te gaan voor groepsimmuniteit is bereikt. Groepsimmuniteit was op 16 maart het doel van het kabinet, werd een paar dagen later door Jaap van “Jaap en zijn mensen” een hype genoemd, was later volgens Christenunie-voorman Gert-Jan Segers wel degelijk het doel van het kabinet.

Ten zesde: er is in de Tweede Kamer níemand die roept: “Mevrouw de voorzitter, zolang we zo weinig mensen op corona testen als we tot op de dag vandaag doen en de komende maanden zullen doen, steekt de minister van Medische Zorg en Sport die App maar op een plek waar de zon niet schijnt.” Terwijl volgens mij een kleuter nog snapt dat een App pas kan aangeven of je in de buurt bent van een ‘corona-lijder’ als we weten wie een ‘corona-lijder’ is, als je iedereen test op corona. En er wordt amper getest!

Ten zevende: we weten dat Lady Gaga twittert met Hugo de Jonge.

Ten achtste: “Jaap en zijn mensen” zeggen dat wij, gewone stervelingen, vooral geen mondkapjes moeten dragen, want die helpen geen zak. In bijna alle landen om ons heen zien ze dat anders, dus steeds meer Nederlanders die een beetje hebben bijgehouden hoe vaak “Jaap en zijn mensen” er inmiddels faliekant naast zaten, kopen ze zelf maar vast.

Ten nege…

Ach, laat ook maar.

Het kan allemaal veel korter.

Een maand en drie dagen geleden duwde premier Rutte Nederland in een lockdown, nadat carnaval en wintersport het vuur hadden laten ontbranden.

Het doel was: groepsimmuniteit kweken, waarbij kwetsbare mensen zouden moeten worden ontzien.

Het kabinet stuurde uitgerekend op de kwetsbare mensen zorgmedewerkers af zonder voldoende beschermingsmaatregelen, zélfs als in het gezin van die zorgmedewerkers leden corona zouden kunnen hebben…

Gevolg: er komen in met name verpleeghuizen opeens heel veel kamers vrij.

En Mark Rutte gaat straks “Jaap en zijn mensen” de schuld in de schoenen schuiven, zodat hij zélfs deze allergrootste schandvlek in zijn carrière als minister-president overleeft.

En u?

Eerst een jaar 11.394 euro bruto per maand.

Daarna nog vijftien maanden 9969,75 euro per maand.

En vóór de parlementaire enquete begint, wordt vast wel weer iets leuks voor u geregeld.

Zodat u bereid bent aan heel veel dingen uit deze zwarte periode in de moderne Nederlandse geschiedenis, zoals Rutte zou zeggen, “geen herinnering te hebben”…

Groet,

JanD

PS. Voor het geval ú dat VVD-kopstuk mét een geweten blijkt te zijn, heb ik het perfecte cadeau voor u gevonden!

UPDATE Audio toegevoegd voor mensen met een lui oog.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid