Dat de voormalige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap een vertrekregeling kreeg van maarliefst 75.000 euro (en in 2019 een salaris van maarliefst 178.900 euro toucheerde, 33.800 euro boven de topinkomensnorm) kon De Telegraaf donderdag (alleen in print) publiceren omdat het in een jaarverslag van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland staat. De Telegraaf, en andere media zoals bijvoorbeeld AT5, hadden dat al veel eerder kunnen publiceren als ze negen(!) maanden geleden gewoon de WOB’s hadden gekregen waar ze recht op hebben. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) heeft er, als voorzitter van de veiligheidsregio, echter alles aan gedaan om het door haar normaal zo geliefde openbare bestuur beslist niet openbaar te maken.
Volgens AT5 is er “maandenlang met advocaten en zittingen gepoogd de documenten intern te houden”. Dat is opmerkelijk omdat de informatie nu alsnog openbaar staat in een jaarverslag van de veiligheidsregio. Bovendien heeft Halsema zich juist altijd vóór de openbaarheid van bestuur uitgesproken, zoals ook blijkt uit haar uitspraak: ‘Openbaarheid van bestuur is een recht, geen gunst’.
Maargoed, Femke Halsema schreef ook, vlak voordat ze burgemeester werd, dat ze echt nooit burgemeester zou worden en liet haar blanke kinderen, overeenkomstig de groenlinkse multiculturele heilsdoctrine, naar een zwarte school gaan om ze daar snel weer vanaf te halen en naar een blanke school te sturen. Dus Halsema op haar woord vertrouwen was sowieso al nooit een goed idee. Wat dat betreft zal ook Halsema’s uitspraak dat ‘de rechtstaat in tijden van crisis je vriend moet zijn’ als het er op aankomt wel helemaal niets waard blijken te zijn.
Het is nu wel gissen waarom Halsema zoveel moeite, energie, tijd en belastinggeld heeft gestoken in het tegenwerken van het ‘recht, geen gunst’ om te weten te komen dat Leen Schaap destijds 75.000 euro subsidie oprotpremie heeft gekregen terwijl dat toch al wel zou worden geopenbaard in de jaarverslagen.
Het FvD te Amsterdam zal er in elk geval kritische vragen over stellen in de gemeenteraad. En, zoals gebruikelijk, geen nuttige antwoorden krijgen.
Kijk eens: ook collega’s van @AT5 worden door Halsema (‘openbaarheid is een gunst, geen recht’) met advocaten tegengewerkt bij Wob-verzoeken.
Terwijl de info (die @maschadejong in de jaarstukken vond) over vertrekregelingen gewoon openbaar behoort te zijn: https://t.co/7zlbuOfk4J
— Mike Muller (@_MikeMuller) April 23, 2020
Wéér wordt de WOB getraineerd, terwijl Halsema steeds roept dat openbaarheid ‘een recht is en geen gunst.’ Helaas is agenderen niet mogelijk nu ivm online vergaderen, maar #fvd stelt wél vragen aan BM! https://t.co/RJFyCNCVpr pic.twitter.com/Lqk9Z9GkFg
— Annabel Nanninga (@ANanninga) April 23, 2020