Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: VVD stijgt 10 zetels sinds begin coronacrisis

26-04-2020 09:45

Voor het eerst sinds 8 maart weer een peiling van politieke voorkeur. Het was in de laatste anderhalve week van maart, dat deze abrupte verschuiving ontstond in de politieke voorkeuren. Daarna waren de verschuivingen slechts beperkt. (Behalve bij 50PLUS, waar de verschuiving de laatste twee weken pas ontstond).

Het is interessant om te zien welke verschuivingen tussen de partijen hebben plaatsgevonden. De stijging van de VVD valt natuurlijk het meest op. Het is duidelijk dat het optreden van Premier Rutte door veel kiezers positief wordt beoordeeld. Bij CDA en ChristenUnie zien we kleine stijgingen. Van de regeringspartijen is D66 de enige, die duidelijk verliest.

Bij de andere partijen valt op dat de PvdA als enige van de grotere partijen geen verlies heeft geleden, er is zelfs 1 zetel bij gekomen, zodat die partij nu op de tweede plaats staat. FVD heeft het meest sinds 8 maart verloren, 4 zetels.

Maar hoe zijn die overgangen nu in grote lijnen verlopen? Als we de stijging van de VVD bekijken dan zien we dat de VVD de eigen kiezers van de vorige verkiezing een beter vasthoudt dan 6 weken geleden. Daarnaast werden van CDA, D66, FVD, PVV en 50PLUS 1 of 2 zetels gewonnen. Ook degenen die aangaven de vorige keer niet gestemd te hebben leverde de VVD 1 zetels op.

CDA en ChristenUnie hielden de eigen kiezers ook beter vast dan op 8 maart. Het CDA won ook een zetel op FVD. FVD verloor ook 1 zetel aan PVV.

Dat de PvdA zich als enige oppositiepartij electoraal goed hield, kwam door de winst van de partij op zowel GroenLinks als D66. Dat dit geen grotere winst dan 1 zetel oplevert, komt omdat de eigen kiezers op 8 maart al in grote mate bij de PvdA waren gebleven, terwijl VVD, CDA en ChristenUnie daar wel winst haalde. Ook de PVV stond er al goed voor bij de eigen kiezers, zodat deze partij t.o.v. de partijen die wel eigen kiezers beter gingen binden, relatief wat verzwakte.

De overall electorale positie van D66 is duidelijk verzwakt. De partij houdt de eigen kiezers minder goed vast en verliest zowel in de richting van de VVD en PvdA.

We rapporteren vandaag ook meerdere vragen in relatie tot de Corona-crisis.

Dit zijn de belangrijkste resultaten:

  • 85% van de ouders met kinderen op de basisschool vindt het terecht dat de scholen weer open gaan. 8% geeft aan hun kind dan niet naar school te sturen. Ten aanzien van het voortgezet onderwijs wordt meer verschillend gedacht. Zo vindt 35% dat de scholen gesloten moeten blijven tot na de zomervakantie.
  • Er zijn verschillend maatregelen voorgelegd, die de regering nu kan verzachten, met de vraagstelling wanneer men vindt dat dit zou moeten gebeuren. Daaruit is vooral op te maken dat er onder de kiezers grote verschillen van mening zijn t.a.v. het moment die maatregelen te verzachten.
  • Dat is ook terug te vinden bij de vraag of men vindt dat de regering bij de afwegingen meer rekening moet houden met de belangen van bedrijven. 47% zegt dan “ja” en 42% “nee”.  Er is een bekend patroon te zien als we deze vraag afzetten naar politieke partij. Kiezers van D66 en GroenLinks zeggen het meest “nee” en kiezers van FVD, PVV en 50PLUS zeggen het meest “ja”.