Politiek

Penningmeester partijbestuur DENK stapt op, bestuur gevallen, Selçuk Özturk kan niks meer

02-05-2020 13:43

DENK-Kamerlid Selcuk Öztürk in de Tweede Kamer. (Screenshot YouTube)

Met update – Het partijbestuur van DENK is gevallen. Dat meldt de partij zaterdag in een perscommuniqué. Vrijdag stapte penningmeester Şerif Uysal op waardoor voorzitter Selçuk Özturk en secretaris Zahir Rana overbleven.  Volgens de statuten van DENK moet het bestuur echter bestaan uit een oneven aantal, van tenminste drie, leden. Het bestuur mag daarom geen besluiten nemen en financiële verplichtingen aangaan tot de eerstvolgende algemene ledenvergadering. Dit betekent dat er zo snel mogelijk een algemene ledenvergadering moet worden georganiseerd om een nieuw (interim) bestuur te kiezen.

Lees ook – Dossier DENK

Dat is goed nieuws voor fractievoorzitter Farid Azarkan. Lokale partijafdelingen en de jongerenbeweging schaarden zich vorige maand achter hem. Azarkan wilde al dat het bestuur van de partij zou terugtreden om zo uit de crisis in de partij te komen. De beide oprichters van DENK, Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Özturk, zijn in een bitter gevecht verwikkeld.

Update 16.22 – De overgebleven bestuursleden Özturk en Rana zeggen tegen het ANP dat Uysal ‘vanwege persoonlijke redenen’ is teruggetreden. Zij menen dat het bestuur gewoon bevoegd blijft. “Alle benodigde handelingen kunnen gewoon doorgaan. De huidige twee leden kunnen de vereniging eveneens officieel vertegenwoordigen.”

Video – Farid Azarkan (DENK) bij Eva Jinek: Ik sluit niet uit dat de partij uiteenvalt