Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Anouk

03-05-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste Anouk,

Onwijs bedankt!

Jij hebt me gisteren echt vijf minuten opgevrolijkt.

Althans, dat deed Telegraaf-verslaggever Frank Waals.

Die schreef over de erbarmelijke omstandigheden waaronder jij de afgelopen anderhalve maand gevangen zat in Marokko.

Ik had natuurlijk op je Instagram-account jouw eigen kijk op je gevangenschap in Marrakesh al op de voet gevolgd.

Maar het is toch anders als je ook leest hoe zwaar je het volgens een objectieve buitenstaander had.

Wat kwamen we te weten?

Dat je je leven te danken hebt aan Leontine Borsato, die met een vriendje in Marrakesh belde, Willem S., om te zorgen dat je de gevangenis waar je eerst verbleef, kon inruilen voor een iets minder Spartaanse bajes.

Dat die nieuwe bajes de naam ‘El Fenn’ draagt. Ik dacht eerst dat ‘El Fenn’ ‘De Hel’ betekent, maar om de een of andere vreemde reden betekent het ‘Huis van de Kunst’ (zal wel mocrohumor zijn).

 

Dat het niet per se zo is dat iedereen die daar eenmaal naar binnen gaat er alleen tussen zes plankjes nog uit komt. De Amerikaanse crimineel M.L. Ciccone overleefde er bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden een vijfdaags verblijf en eerder was ook de koning van een Europees land er met zijn vrouw opgesloten – en ook die kan het nog navertellen, zij het niet heel soepel en met autocue.

Dat je kon overleven dankzij een Nederlandse drugskoerier, ene Ali, die familie in Marokko inschakelde om medicijnen tegen je ziekte de El Fenn-gevangenis binnen te smokkelen.

En tenslotte: dat je dankzij bemiddeling van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werd vrijgelaten en in het diepste geheim op de eerste beschikbare vlucht naar Nederland werd gezet.

Wat een verhaal!

En het was ook nog een verhaal met extra happy end, want toen je zonder dat je je komst had kunnen aankondigen thuis je slaapkamer in wandelde, lag je vriend daar helemaal alleen.

Het enige wat ik me nog afvroeg: als ons ministerie van Buitenlandse Zaken wel Nederlanders kan ophálen uit Marokko, waarom kan zo’n TUI-kist dan op de heenreis niet gevuld worden met illegaal in Nederland verblijvende Marokkanen?

Maar dat is verder jouw probleem niet.

Fijn dat je ‘De Hel’ hebt overleefd!

Groet,

JanD

PS. Iemand die zulke ontberingen heeft moeten doorstaan, verdient een mooi cadeau!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid