Chris Aalberts – Over een paar maanden heeft men bij de Partij voor de Toekomst ook ruzie 

04-05-2020 11:03

Feest! Een nieuwe politieke partij heeft het levenslicht gezien: de Partij voor de Toekomst (PvdT). Eigenlijk was dit een project van Johan Vlemmix, die ooit meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen met het plan een minister van feest te benoemen. Dat initiatief mislukte, waarschijnlijk omdat maar weinig mensen het serieus namen. Onlangs maakte Vlemmix een groot gebaar: Henk Krol mag de naam overnemen. En zo zat Krol deze zondag bij Rick Nieman om te vertellen over zijn nieuwe PvdT. Of die wél serieus te nemen is, laat zich raden. Vier problemen.

  1. Henk Krol  De afgelopen week mochten we steeds weer lezen dat Krol zich aan het bezinnen was op zijn politieke toekomst en dat er bij 50Plus een soort van vredesoverleg gaande was. Inmiddels weten we beter: volgens 50Plus-Kamerlid Corrie van Brink heeft men nog geen anderhalf uur met elkaar aan tafel gezeten. Dat is ook niet zo vreemd, want Krol was druk doende met de PvdT, onder andere met een nieuw logo, een website, een partijbestuur en een bezoekje aan Vlemmix. Ook 50Plus-partijvoorzitter Geert Dales dacht gezellig mee met Krol, alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat een partijvoorzitter een concurrent uit de grond stampt. Nee, integer leiderschap zit er bij de PvdT niet in.
  1. Femke Merel van Kooten Krol wordt geassisteerd door Femke Merel van Kooten, het afsplits-Kamerlid van de Partij voor de Dieren (PvdD). Van Kooten illustreert het principe dat een partij-affiliatie niets meer te maken heeft met principes, maar meer lijkt op een jas: je kunt altijd weer een nieuwe aanschaffen. Ze is simpelweg een Kamerlid in doodsnood: om herkozen te worden heb je een partij nodig en dat had ooit natuurlijk de dierenpartij moeten zijn. Toen dat geen optie meer was, werd het 50Plus. En omdat Krol daar nu weg is moet het de PvdT worden. Een normale partij zou zo’n opportunist niet op de kandidatenlijst zetten, maar bij de PvdT scoort Van Kooten torenhoog.
  1. Incestueus gedoe Hoe dat kan? Nou, de structuur van de PvdT staat nog niet op de website, maar het zal geen ingewikkelde organisatie zijn zoals bij 50Plus met allemaal vervelende afdelingsvoorzitters. Gokje: er komt een bestuur en verder niks. Dat is op zichzelf niet eens zo onlogisch, maar als de man van Van Kooten dan in dat bestuur gaat zitten, is incestueus gedoe – en dus ruzie – vanaf de eerste dag ingebouwd. De leden kunnen immers op hun kop gaan staan, maar Van Kooten functioneert sowieso fantastisch en moet op plaats twee van de kandidatenlijst komen. Zo komt de kleffe vriendjespolitiek van de dierenpartij via Van Kooten de toekomstpartij binnen. Op dag één.
  1. Het programma Krol is erg druk geweest met zijn nieuwe partij, maar hij is nog niet aan het programma toegekomen. Er staan al wat basisbeginselen op de website, maar die zijn heel algemeen. De partij wil respectvol omgaan met het milieu, wil publieke taken onder publieke controle hebben en wil dat mensen die de boel verzieken worden aangepakt. Prachtige uitgangspunten inderdaad, waar mensen van uiterst links tot uiterst rechts wel iets in zullen zien, maar dan allemaal op hun geheel eigen manier.

Deze beginselen blijken nu al erg flexibel. Zondagmiddag stond er op de website een zweverig betoog over een opkomende en ondergaande zon, wat zo in de Happinez had kunnen staan. Ook waren er twaalf basisbeginselen. Een paar uur later waren het tien concretere standpunten geworden en was het hele verhaal over de ondergaande zon verdwenen. U raadt het al: toen bedacht de PvdT zich weer en kwam de ondergaande zon weer terug. Zoveel flexibiliteit is niet handig als er tegelijk overstappers vanuit 50Plus worden gerekruteerd. Op basis van welk programma doet men dat precies?

Nou, in ieder geval niet op basis van een gedetailleerd programma, want daar komt de PvdT niet mee. Corona maakt alles immers heel onvoorspelbaar, nietwaar? De partij belooft het programma uit te werken met de leden. Onze gedachten dwalen direct af naar Rita Verdonk die zichzelf deze ellende bij Trots op Nederland op de hals haalde. Het wordt leuk discussiëren zonder duidelijke doelgroep, zonder expliciete ideologie, een bij elkaar geraapt hoopje beginselen waar je alle kanten mee uit kunt en een kandidaat-Kamerlid als Van Kooten waar je geen kritiek op mag hebben. Veel succes met de discussie over prioriteiten, want bezuinigingen zijn de komende jaren gegarandeerd.

Er is wel een geluk bij een ongeluk: de PvdT wil deze discussies online gaan houden. Uitstekend plan: anders vliegen de rollators binnen de kortste keren weer door de zaal.