Ingewikkelde godwin van Ferd Grapperhaus: ‘Naleven coronamaatregelen is overwinning op nazi-ideologie’

04-05-2020 15:21

De huidige onvrije omstandigheden door de coronamaatregelen hebben in deze dagen een symbolische betekenis. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie gezegd tijdens de herdenking in Nationaal Monument Kamp Vught, meldt het ANP. De democratische samenleving heeft hier zelf voor gekozen uit medemenselijkheid, solidariteit en compassie met kwetsbare mensen, en met alle ruimte voor verschillen van mening. Dat is volgens hem de totale overwinning op de nazi-ideologie, die het gemunt had op iedereen met een andere afkomst, religie, mening of fysieke verschijning. In SS-concentratiekamp Vught hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 30.000 mensen gevangengezeten, onder wie 12.000 Joden. Direct na de oorlog werden in Vught ‘foute’ Nederlanders opgesloten.

“Kamp Vught was gruwelijk met een beestachtig regime. De schofterigheid van de bezetters is nu, 75 jaar later, in onze beschaafde, vredige samenleving niet te bevatten. Haat, sadisme en misdadige domheid”, aldus Grapperhaus. “Het was een triomf voor de mensheid dat de nazi’s verslagen zijn.” Grapperhaus noemde het “verdrietig” dat mensen door de coronamaatregelen geen fysieke troost bij elkaar kunnen zoeken. “Hopelijk is het een troost dat we nu samen vechten voor kwetsbaren en zwakkeren. Dat voelt als een beloning voor de morele moed van degenen die hier gevangenzaten.” In Vught is maandagmiddag tijdens een besloten bijeenkomst één krans gelegd namens alle betrokkenen.

Resumerend: de minister brengt het SS-Konzentrationslager Vught waar een kleine 1000 gevangenen de dood vonden en van waaruit minimaal 12.000 Joden naar Duitse vernietigingskampen zijn getransporteerd in verband met het coronavirus en het naleven van de door de Nederlandse overheid afgekondigde maatregelen. Wat probeert Grapperhaus op nota bene 4 mei te zeggen, maakt 1,5 meter afstand houden ons nu allemaal tot (naoorlogs) verzetsheld?

Een bizarre godwin juist van de man die vorige maand nog de overgebleven Joodse gemeenschap in verwarring bracht met tegenstrijdige uitspraken over de steekpartij op de Albert Cuypmarkt en de aanslag op het Joodse restaurant HaCarmel.

Beter dat de CDA’er zich bezighoudt met ‘chickies’ spotten in het Vondelpark want dit schiet voor geen meter op. De grote vraag: is zijn rede van vandaag een voorbeeld van een stompzinnig gebrek aan respect en gebrek aan historisch besef of juist een kwaadaardige manier zijn eigen beleid te legitimeren?

Geen idee, zeker is dat de vierde mei en waar Dodenherdenking voor staat vandaag wederom verder is uitgehold.