Roderick Veelo – Zinloos om anderhalvemetersamenleving in te richten en daarbij arbeidsmigranten te vergeten

08-05-2020 13:22

In Velp (Gelderland) zijn deze week 28 Roemeense seizoenarbeiders in quarantaine geplaatst. Van hen hebben er 26 het coronavirus onder de leden. Twee anderen hebben klachten. Zondag zijn ze met twee bussen door de politie opgehaald en nu verblijven ze in isolatie op een boot in de haven van Arnhem.

Net nu het kabinet besloten heeft ons geleidelijk uit de lockdown te gaan bevrijden wil ik niet de sfeer bederven. Maar arbeidsmigranten hebben eerder gezorgd voor nieuwe besmettingshaarden. In Singapore, waar de verspreiding van het virus aanvankelijk onder controle was, is het aantal besmettingen weer aan toenemen. Vooral onder de 1,4 miljoen seizoenswerkers, die thuis en op het werk onvoldoende afstand (kunnen) houden.

Voor het vliegverkeer in Europa geldt al weken code oranje, maar volgens Eindhoven Airport zijn er sinds 31 maart al 11 chartervluchten met vooral Roemeense arbeidsmigranten geland.

In het reisadvies van de Nederlandse overheid staat, dat al het vliegverkeer tussen Roemenië en Nederland tot 15 mei is gestaakt. Maar budgetmaatschappij Wizz Air vliegt gewoon op Eindhoven vanuit Cluj-Napoca, een stad in het noordwesten van Roemenië.

De vraag naar seizoenswerkers is zo groot dat het hier de facto om vitale beroepen gaat.

Zo zijn er al honderden Roemeense seizoensarbeiders geland op Eindhoven. Op verzoek van de Nederlandse asperge- tomaten- en komkommerkwekers. Ook wordt een deel van hen met bussen naar Duitse aspergetelers gebracht. Dat zijn busreizen van soms wel 5 uur.

Volgens een verslaggever van het Eindhovens Dagblad was er sprake van volle vliegtuigen en volle bussen. Een woordvoerder van de luchthaven drukt mij op het hart dat er de laatste tijd veel verbeterd is.

Neemt niet weg dat er in grote groepen wordt gereisd, gewerkt en gewoond. Omstandigheden waar de anderhalve meter afstand soms regel en dan weer uitzondering is. Het is zo goed als zeker de verklaring voor de besmetting van de 26 Roemenen uit het wooncomplex in Velp.

Op vragen van een aantal verontruste Kamerleden antwoordt minister Koolmees dat van werkgevers wordt verwacht dat zij de richtlijnen van het RIVM naleven. Uit de brief aan de Tweede Kamer: “Wanneer werkgevers vervoer van en naar huis voor werknemers verzorgen, moet dit volgens de richtlijnen van het RIVM gebeuren.” Juist ja.

De groente- en fruittelers aanspreken op hun verantwoordelijkheid kan uiteraard geen kwaad. Zelfs onder de enorme tijdsdruk van de oogst mogen zij niet de risico’s nemen, die de gezondheid van de seizoenswerkers en ons allemaal in gevaar kunnen brengen.

En de Roemeense seizoenswerkers zelf? Zij komen uit een land waar het aantal coronadoden richting de duizend gaat en waar in verband met corona de noodtoestand is afgekondigd. Ook zij behoren de risico’s te kennen en de beperkingen in acht te nemen.

Verstandiger voor iedereen is dat ze voorlopig thuis blijven. Maar als ook de Roemenen thuisblijven mislukken de oogsten in Nederland. Voila, het dilemma. Voorlopig lijken hier de economische belangen voorrang te hebben.

Het heeft geen zin om een anderhalvemetersamenleving in te richten en daarbij de arbeidsmigranten te vergeten. Want als de omstandigheden voor alle seizoenswerkers dezelfde zijn als voor de 26 Roemenen in Velp, dan lopen de ic-bedden straks opnieuw vol en kunnen de boeren het oogstseizoen verder wel vergeten.

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLZ.nl.

 

Verzet je tegen RSI, muisarmen en ander lichamelijk leed, gebruik een ergonomisch laptopstandaard!

laptop standaard mondkapje