Politiek

Ed Nijpels (VVD) maakt met Het Grote Frietboek definitief einde aan friet/patat-discussie, want friet

12-05-2020 12:31

VVD-coryfee Ed Nijpels was dinsdag te gast bij de gesubsidieerde Staatsradiozender Radio 1 (NPO) om te praten over een vorm van Brabantse cultuur, namelijk het frietkot. De oud-politicus schreef hier zelfs een boek over, Het Grote Frietboek. “Als ik in de buurt van Breda ben, rijd ik graag 15 kilometer om om de lekkerste friet die ik ken te halen”, bekende de voormalige parlementariër. “Gewoon in een puntzak, niet in zo’n vies bakje. Het vet moet worden opgenomen in de zak; friet in een bakje is not done. En de lekkerste friet zit altijd onderin de zak.”

Nijpels haalde ook hard uit naar zijn partij voor het ontbreken van cultuur in het beleidsplan van het nieuwe Brabantse provinciebestuur. De liberalen zijn in een college gestapt met Forum voor Democratie, het CDA en lokaal Brabant. Binnen het CDA was er veel verzet over deze samenwerking vanwege de denkbeelden van het Forum voor Democratie over onder meer klimaat en immigratie.

“Het is onbegrijpelijk dat kunst en cultuur in een provincie die barst van de culturele uitingen gewoon wordt weggeschreven”, stelde VVD’er Nijpels “Het is een grote belediging voor alle mensen die in die prachtige provincie bezig zijn met cultuur. Dat varieert van alle musea tot de orkesten, maar ook het bouwen van carnavalswagens is een vorm van Brabantse cultuur. Als ik nog in Brabant had gewoond, had ik mijn eigen VVD daar zeker op aangesproken.”

Anp/TPO

mondkapje