Nieuws

BRIEFJE VAN KEES – Aan Marcel Gelauff

16-05-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste Marcel,

In een ver verleden was mijn broer Jan journalist.

Hij was echter geen echte.

Als ik hem als jonge twintiger vroeg waar hij later wilde gaan werken, zei hij altijd: “Panorama”.

Daar was, zo zei hij, ook ruimte voor brutaliteit en lol. En dan kwam er een verhaal over een 1-aprilgrap waarbij dat blad schreef dat de nietjes waarmee het bij elkaar gehouden werd door een fout bij de drukkerij goud bevatten.

En daar mocht je je mening geven. En dan noemde hij de namen van columnisten als Hans Auer, Jan D. Swart en Cor Snel.

“Maar is dat echt het hoogst haalbare voor jou”, vroeg ik hem. “Iedere journalist wil toch naar de NOS?”

Hij keek me dan met een vies gezicht aan.

En dan zei-ie: “Alleen maar objectief het droge nieuws brengen? Alles 24 keer checken voor het mag worden uitgezonden? Niet spelen met woorden, omdat het degelijk en neutraal moet? Mij niet bellen!”

Hem hebben ze niet gebeld.

Jou wel.

 

Jij bent er zelfs Hans Laroes opgevolgd als hoofdredacteur.

Gisteren heb ik mijn broer, die zich voor zijn werk in the middle of nowhere bevindt, even gebeld. Als je iemand een beetje wilt jennen, moet je je niet door een krakende lijn laten hinderen, vind ik.

“Je zat er helemaal naast met de NOS”, zei ik.

“Wat dan”, antwoordde hij.

“Nou, weet je nog wat jij vroeger zei over de NOS? Dat ze objectief, degelijk en neutraal het nieuws brengen.”

“Ja.”

“Nou, ze zijn duizend keer frivoler dan dat hele Panorama van jou ooit geweest is.”

“Wat dan?”

Ze hebben, zoals jij dat zou noemen, een complete neger- en moslimlijst. En wie in een week de meeste negers of moslims in zijn filmpjes, radioprogramma of stuk op de website heeft opgevoerd, krijgt een prijs, de Divi-bokaal.”

“Dat méén je niet!”

“Jawel! En het wordt nog erger. Nu Geenstijl de NOS heeft betrapt doordat er een klokkenluider bij de NOS zit die blijkbaar niet zo blij is met dit bij wet verboden etnisch profileren, is hoofdredacteur Marcel Gelauff des duivels.”

“Waarom dan? Wist hij van niks ofzo?”

“Nee, woedend op de klokkenluider! Hij vindt dat iemand die deze misstand naar buiten brengt, niet thuishoort bij de NOS. En zegt dat de NOS gewoon doorgaat met etnisch profileren.”

Het was even stil aan de andere kant van de lijn.

Gezondheid

 

Toen begon mijn broer te lachen. Eerst zachtjes. Daarna steeds harder.

Uiteindelijk zei hij: “Dus eerst hadden ze een hoofdredacteur die stagiaires verslond en nu hebben ze er eentje die deskundigen op radio, tv en websites niet op laat voeren omdat ze de beste in hun vakgebied zijn, maar omdat ze het goeie kleurtje hebben? Hahahahaha.”

Daarna vervolgde hij: “En hebben die prutsers de Raad voor Journalistiek al gereageerd?”

“Ja.”

“En is voorzitter Frits van Exter zijn vriendje Gelauff al afgevallen.”

“Nee.”

“Nee?”

“Nee. Die noemt negers en moslims ‘spruitjes’. En die vindt het heel goed dat de NOS die ‘spruitjes’ voor in de etalage van de groentewinkel legt.”

Aan de andere kant van de lijn hoorde ik een man van 57 die de slappe lach had. Na een paar minuten maakte ik er maar een eind aan.

Misschien moet jij dat met je dienstverband ook maar doen, Marcel.

Een hoofdredacteur die een klokkenluider veroordeelt, maar de misstand goedpraat, is nog minder een journalist dan mijn broer Jan.

Groetjes,

Kees Dijkgraaf

PS. Ik heb namens mijn broer een passend afscheidscadeau voor je gekocht. Dan snap je misschien éindelijk wat je de black community hebt aangedaan.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)