Ondernemen & zzp

Linkse wethouders ‘grote steden’ blijven maar drammen om nog meer subsidie voor ‘cultuursector’

18-05-2020 11:24

De wethouders van cultuur van de vier grote steden roepen het Rijk in een open brief in de Volkskrant op meer geld vrij te maken voor de cultuursector. Volgens het viertal is de 300 miljoen die nu is uitgetrokken niet voldoende.

“Er is meer geld nodig. Helaas kunnen wij als gemeenten in beperkte mate steun bieden. In tegenstelling tot het Rijk mogen gemeenten geen begrotingstekort hebben. Bovendien zijn de financiĆ«le uitdagingen die de komende jaren op ons afkomen gigantisch, waardoor onze begrotingen sowieso al onder druk staan. Willen we ons culturele fundament in stand houden, dan moet het Rijks dus bijspringen”, schrijven Touria Meliani (GroenLinks, Amsterdam), Said Kasmi (D66, Rotterdam), Robert van Asten (D66, Den Haag) en Anke Klein (D66, Utrecht) in de brief.

Volgens de vier wethouders branden de reserves van de cultuursector op dit moment op. “Analyses van de gevolgen voor de culturele sector in de vier grote steden laten een verlies zien van 114 miljoen euro tot 1 juli 2020. Voor ons als cultuurwethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht staat vast dat we niets willen afbreken wat we later weer met veel extra kosten weer moeten opbouwen. Het is ontzettend belangrijk dat het culturele leven na de coronacrisis weer kan bloeien en groeien.”

Anp

In Amsterdam heeft dezelfde GroenLinkse wethouder voor cultuur Touria Meliani, tevens verantwoordelijk voor gemeentelijk vastgoed, aan vastgoed hurende ondernemers laten weten dat ze absoluut niet op vermindering van de huurprijs kunnen rekenen en dat er geen huurschulden worden kwijtgescholden. Ook als dat voor ondernemers het einde betekent.

Dan hadden ze maar gesubsidieerd kunstenaar moeten worden of in de gesubsidieerde ‘culturele sector’ moeten gaan werken.

Hardwerkende ondernemers die het fundament vormen onder de lokale economie ziet GroenLinks Amsterdam het liefste zo snel mogelijk verdwijnen, want kapitalisme moet kapot.

TPO

mondkapje