Media & TV

Coronacrisis – Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws stopt na 25 jaar met gedrukte versie

20-05-2020 15:32

De Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws zal niet meer in gedrukte vorm verschijnen. Door de coronacrisis is het laatste gedrukte nummer in maart uitgekomen. De verkopers hebben sinds april een financiële compensatie gekregen via het noodloket van de Stichting Straatnieuws Utrecht. Deze steun financiert de gemeente en gaat door tot 1 juli 2020. Ook de vrijwilligers en de hoofdredacteur krijgen nog tot 1 juli doorbetaald. De mogelijkheid om Straatnieuws daarna online voort te zetten wordt onderzocht. Dat meldt de krant woensdag in een perscommuniqué.

Lees ook – Dossier Straatnieuws

Daarmee komt een eind aan ruim 25 jaar gedrukt Straatnieuws in Utrecht. Er zijn circa 350 edities in Utrecht verkocht in al die jaren, enkele miljoenen exemplaren. Het initiatief bood dak- en thuislozen, en andere kwetsbare mensen in de samenleving de mogelijkheid zichzelf te helpen aan een bescheiden inkomen, een dagbesteding en een sociaal netwerk. Verkopers kochten de laatste jaren een krant in voor 1,60 euro en konden de krant verkopen voor 2,50 euro.

In de afgelopen jaren is het steeds lastiger geworden om voldoende verkopers te binden die genoeg kranten konden verkopen. De oplage, in 2015 nog ruim 7000 exemplaren per drie weken, was bij het laatste nummer minder dan 2000 nummers. Door de coronacrisis is het besluit om te stoppen met de gedrukte krant versneld. Het laatste nummer is op 6 maart 2020 verschenen.

Door een aantal mensen is een plan uitgewerkt om online door te gaan met Straatnieuws. Op de website is daar al wat van te zien.

Wordt vervolgd.