Binnenland

‘BN’ers’ geven ‘cultuursector’ laatste zetje over rand afgrond met ‘actieweek’ voor subsidie-infuus

25-05-2020 11:30

Volkskrant-columnistes lezen Geenstijl.nl.

De hele Nederlandse cultuursector organiseert tussen 30 mei en 5 juni een actieweek om aandacht te vragen voor de situatie die is ontstaan door de coronacrisis. Veel artiesten en andere zzp’ers in de sector dreigen hun werk te verliezen doordat de theaters al maanden dicht zijn en er geen uitzicht is op financiële verbetering. Vanuit de overheid komt nauwelijks financiële steun, constateert de sector.

In plaats van demonstreren op het Malieveld wordt via een livestream op de website cultuurinactie.nl twaalf uur per dag geprotesteerd tegen het gebrek aan steun vanuit de overheid. Met een speciale teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban op het ‘digitale Malieveld’ staan. Iedere Nederlander kan zich melden; het doel is duidelijk te maken dat cultuur erg belangrijk is voor het land, en geen hobby.

Alle cabaretiers, geluidsontwerpers, festivalprogrammeurs, beveiligers, zangers, regisseurs en orkestleden van Nederland steunen het initiatief en zullen gedurende de actieweek aandacht vragen voor hun werk en de waarde daarvan voor de samenleving. Zij zullen hun verhaal doen op de website en het publiek wordt ook uitgenodigd videoboodschappen achter te laten met antwoord op de vraag waarom zij waarde hechten aan cultuur.

De presentatie ligt zeven dagen lang in handen van tientallen bekende Nederlanders onder wie Paul de Leeuw, Daphne Bunskoek, Twan Huys, Irene Moors, Richard Groenendijk, Clairy Polak en Jörgen Raymann. Daarnaast laten artiesten als Claudia de Breij, Diederik Ebbinge, Dominic Seldis, Mylou Frencken, Bastiaan Ragas, Huub Stapel, Joost Spijkers en Waldemar Torenstra hun stem horen.

De livestream wordt verzorgd vanuit De Fabrique in Utrecht, die voor deze gelegenheid ‘coronaproof’ is ingericht. Cultuur in actie! is een initiatief van actrice Johanna ter Steege, gitarist Jan Kuiper en regisseur Marc Pos.

Anp