NRC: Boekenredacteur Arjan Peters van de Volkskrant op non-actief na intern onderzoek #MeToo

25-05-2020 13:15

Arjan Peters (rechts) met schrijver Jan Siebelink. ANP ILVY NJIOKIKTJIEN

De Volkskrant heeft literair recensent Arjan Peters op non-actief gesteld als boekenredacteur. Op welke grond dit besluit is genomen, wil de krant niet toelichten. Peters zelf is niet bereikbaar voor commentaar. De Volkskrant doet al enkele maanden onderzoek naar Arjan Peters. Aanleiding voor dat onderzoek waren geruchten over hem. Zo zou hij voorafgaand aan een recensie persoonlijk contact zoeken met schrijfsters. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

Directe aanleiding voor het onderzoek was een uitspraak van schrijfster Maartje Wortel in een Volkskrant-artikel. Zij zei op 4 maart dat een vriendin van haar ’s nachts een bericht had ontvangen van „een gezaghebbend recensent”. ‘Ik ga je recenseren, zullen we morgen lunchen?’ Wortel noemde dat „nog net geen #MeToo”. Het artikel werd online gepubliceerd, maar in het stuk dat de Volkskrant de volgende dag afdrukte, ontbraken de betreffende zinnen.

Online valt onder dat artikel uit maart inmiddels te lezen:

“In een eerdere versie werd Maartje Wortel uitgebreider geciteerd. Sommige citaten zijn verwijderd omdat we ze niet konden verifiëren.”

Peters schrijft al 28 jaar bijdragen voor de krant. Zestien jaar geleden werd hij in dienst genomen. Peters maakt dit jaar onderdeel uit van de jury die de P.C. Hooft-prijs voor poëzie uitreikt.

Update 14.26 – Hoofdredacteur van Nieuwe Revu: