Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de consument

26-05-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste Nederlanders,

Nu de horeca volgende week weer een soort van open gaat, kun je wachten op de eerste prijzenophef.

Er circuleert op Twitter nu al een foto van een bonnetje van een Duitse tent die per klant 2,50 euro ‘Corona Hygieneaufschlag’ rekent. Daar betaal je dus als je één cappuccino bestelt 3,20 voor de koffie en 2,50 extra voor de ‘hygiënemaatregelen’.

Ja, 5,70 euro is veel voor één kopje koffie.

Maar wie daarover gaat zeuren, is echt een ongelooflijke zeikerd.

Je hóeft immers niet in een horeca-gelegenheid te gaan zitten om koffie te drinken. Het is een vrije keuze.

Je krijgt er bovendien zó veel voor terug.

Je wordt medisch getest bij de ingang. Je mag je handen desinfecteren. Je krijgt een gegarandeerde zitplaats. Je hebt minimaal anderhalve meter ‘Lebensraum’ aan alle kanten. Je hebt de onverminderde aandacht van het bedienend personeel, dat nog nooit zo blij was om je te zien als nu.

En je krijgt ook nog een lekker bakkie pleur.

Geen zin om 5,70 te betalen?

Dan drink je toch lekker thuis koffie? Of bij een goedkopere tent?

Gezondheid

 

Ik vind trouwens ook dat we even niet moeten mekkeren over hogere prijzen bij dienstverleners die we iets minder vrijblijvend bezoeken dan de kroeg of het restaurant.

Als de pedicure eerst vijf klanten in vijf uur kon behandelen en nu wegens coronamaatregelen maar vier, dan is het volkomen terecht als ze de prijzen met 25 procent verhoogt.

En noem me een dwaas, maar ik betaal zelfs voor een controle bij de tandarts gráág het dubbele, als ik zeker weet dat ik in een 100 procent ‘schone’ ruimte lig en niet in de aerosolen van een slachthuismedewerker uit Brabant (al sla ik nóg liever een keertje over, omdat ik die branche niet vertrouw).

Groeit het geld me dan op de rug?

Nou, ik mag niet klagen over de liefde en trouw van mijn donateurs, maar daar gaat het helemaal niet om.

Het gaat erom dat ik geloof in een vrije economie, waar vraag en aanbod uiteindelijk de prijzen bepalen. En wat de gek ervoor wil geven.

De horecaondernemers die hun blijkbaar naar de kroeg of het restaurant hunkerende klanten het vel nú over de neus trekken, worden daar later heus wel voor gestraft, als de situatie weer normaal is en nieuwe concurrenten zich melden. En de ‘noodzakelijke dienstverleners’ die misbruik maken van de situatie denken ook te veel aan de korte termijn.

Ík zou geen 5,70 euro betalen voor één kopje koffie, als het eigenlijk 3,20 kost.

Maar als ik voor pijnloos lopen en minder onooglijke voeten tijdelijk geen 35 euro, maar 43,75 moet betalen, doe ik het met alle liefde.

Weet je wat ik pas erg vind?

Een miljard belastinggeld extra naar de bodemloze put Afrika.

Een dikke ton belastinggeld voor het klimaatneutraal maken van een moskee.

Elke euro belastinggeld die in de propagandamachine NPO wordt gestopt.

Betalen wij allemaal ook.

Zonder dat we er echt iets over te zeggen hebben.

Groet,

JanD

PS. Briljant cadeautje voor zeikerdjes met voortplantingsambities!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)