Media

Bindende terugkijktip: zo doodeng geradicaliseerd zijn Nederlandse anti-vaxx complotgekkies

29-05-2020 12:34

Alstublieft: zo ziet radicalisering er in de praktijk uit. Dit keer geen ISIS, geen BLM, geen extreem links maar aluhoedje-complotgek-anti-vaxx Nederland. De hondstrouwe aanhang van Thierry Baudet zeg maar. Hardcore Jensen-kijkers en Jan Roos-luisteraars. Inclusief Tom Zwitser, van uitgeverij De Blauwe Tijger, die al enige tijd in hoog tempo een radicaal nepnieuws- en complotdenk-media-imperium-sekte aan het opzetten is en steeds meer volgelingen erbij krijgt. Nog even en dit soort gevaarlijke gekken spannen samen om een aspirant NPO-omroep op te tuigen.

Je kunt er om lachen, maar misschien dat wetenschappers en de staat zich ook de impliciete kritiek kunnen aantrekken: wat gaat er mis in onze communicatie? Hoe kan het dat burgers ons zo wantrouwen? Wat kan er beter worden gedaan om het vertrouwen van burgers weer een beetje terug te winnen? Want de anti-vaxers hebben natuurlijk een punt als ze zeggen dat de informatie over bijwerkingen, over de werking, überhaupt over de wetenschap achter vaccinaties te onduidelijk, te beperkt, te ingewikkeld is.

En ligt het niet ook een beetje aan de arrogantie van de wetenschappers dat mensen zijn gaan twijfelen aan al die rotsvaste ‘waarheden’ die, voor het gevoel van minder hoog opgeleide burgers, als het ware worden opgedrongen door liberale media die weinig moeite lijken te doen ook naar de grieven van al deze burgers te luisteren.

Niet dat de complotwappies daarmee gelijk krijgen, maar dit soort steeds verder radicaliserend complotdenken komt niet uit het niets. Het heeft een oorzaak en als die oorzaak niet wordt benoemd en niet aan dat probleem wordt gewerkt wordt het alleen maar erger.

Dan nu: popcorn, chips, cola? Kijkt u even naar een volle 15 minuten open GGZ-inrichting Nederland TV.