Binnenland

Hoogleraren, virologen slopen idee dat ventileren en buitenlucht coronabesmetting kan voorkomen

29-05-2020 14:05

Maurice de Hond bij Op1. (Screenshot NPO)

“Volgens hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, aan het Radboudumc in Nijmegen, is het niet ondenkbaar, maar spelen de aerosolen geen rol van betekenis in de verspreiding. ‘Het valt niet geheel uit te sluiten, maar het overgrote deel van de infecties ontstaat door de grote druppels en door indirect contact.’ Daar heeft hij drie argumenten voor.

‘Als een substantieel deel van de overdracht van het virus via aerosolen zou verlopen, lag de befaamde waarde voor die overdracht, de R, ergens tussen vijftien en twintig, zoals bij de mazelen het geval is. Een coronapatiĆ«nt besmet gemiddeld maar twee of drie anderen.’

Voss: ‘De anderhalvemeterregel heeft toch gewerkt? Als de verspreiding door aerosolen een rol had gespeeld, hadden we de epidemie nooit zo met die maatregel onder controle gekregen.’

Ook Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Rotterdamse Erasmus MC, waarschuwt dat we niet te snel verbanden moeten leggen. ‘Met die anderhalve meter afstand vermijd je de meeste besmettingen. We weten niet exact hoeveel de grote druppels aan de verspreiding bijdragen en hoeveel de kleine. Maar uit het merendeel van de studies blijkt wel: die aerosolen spelen een ondergeschikte rol’.”

Net toen we dachten dat Maurice de Hond al die tijd gewoon gelijk had met zijn ‘ventileren, ventileren, ventileren!’ omdat het coronavirus airborne is in aerosolen komen de gestaalde kaders van Neerlands immer NJET!-roepende virologen om iedereen weer terug naar de tekentafel en op tenminste anderhalve meter afstand te duwen.

Coronabesmetting loop je helemaal niet op door aerosolen, anderhalve meter afstand werkt wel, die superspreaders in kerken enzo is helemaal niet zo waarschijnlijk en besmet word je vooral door grote speekseldruppels en aan de voedertrog van cruiseschepen, dus niet door de ventilatie. Aldus de Nederlandse deskundigen in Trouw.

Maargoed, Nederland kent 17 miljoen virologen dus rrrrroept u maar: wie heeft er deze keer gelijk?