Nederlanders ontdekken in deze tijden massaal de vuurschaal

29-05-2020 17:26

Vuurschalen worden alsmaar populairder in Nederland, zo merkt ook Godu Tuin Nederland. De verkoop van de schalen loopt beter dan ooit, wat mogelijk te maken heeft met de maatregelen die de overheid heeft opgelegd. Hierdoor moeten we zoveel mogelijk thuis blijven, waardoor we dus automatisch ook meer tijd doorbrengen in de tuin. Een vuurschaal helpt hierbij, met name op de frisse zomeravonden. Dan is de extra warmte van het kampvuurtje toch wel erg aangenaam. Een vuurschaal kun je in diverse varianten kopen, zo kun je kiezen voor een exemplaar dat gemaakt is van cortenstaal. Over dit materiaal en de voordelen ervan gaat dit artikel, maar natuurlijk ligt er alsnog een focus op de vuurschaal.

Wat is cortenstaal?

Allereerst is het goed om te weten wat cortenstaal überhaupt is. Dit materiaal is een legering van normaal staal met een aantal toevoegingen, te weten fosfor, nikkel, koper, chroom en silicium. Corten is dan ook een samenvoeging van twee Engelse woorden. Het eerste deel, cor, komt van corrosion resistant. De Nederlandse vertaling voor deze Engelse term is roestvrij. Het laatste gedeelte van corten, ten dus, komt van tensile strength. Vertaald naar het Nederlands is dit treksterkte. Cortenstaal staat dan ook wel bekend als weervast staal. Eén van de kenmerken van deze staalsoort is dat het een bruinoranje roestkleur heeft. Bovendien heeft het een erg lange levensduur. Hier zorgt de eerste corrosie laag voor. De roest kan hierdoor het materiaal niet verder aantasten. Hierdoor gaat cortenstaal maar liefst acht keer zo lang mee dan de andere staalsoorten.

Waarvoor wordt cortenstaal gebruikt?

Aangezien cortenstaal niet doorroest kan het natuurlijk in alle weersomstandigheden buiten blijven staan. Hierdoor hoef je het over het algemeen niet naar binnen te tillen, wat een groot voordeel is. Bovendien is cortenstaal een sterke staalsoort, al is al het staal wel relatief sterk. Het is dan ook logisch dat veel producten voor in de tuin gefabriceerd worden van cortenstaal. Hierbij kun je onder meer denken aan borderranden en erfafscheidingen. Daarnaast worden er ook veel kunstobjecten gemaakt van cortenstaal. Ditzelfde geldt voor plantenbakken, zuilen en sokkels. Ook andere eyecatchers voor in de tuin kunnen gemaakt worden van cortenstaal. Denk bijvoorbeeld aan waterelementen en tuinhaarden. Bovendien zijn er dus ook zeker veel vuurschalen die geproduceerd zijn van deze staalsoort.

Duurzaam en sterk

Eén van de redenen om te kiezen voor een cortenstalen vuurschaal is het duurzame aspect van het materiaal. Bovendien is het een erg sterk materiaal. In tegenstelling tot andere staalsoorten is cortenstaal bovendien zeer goed bestand tegen corrosie. Dit zorgt ervoor dat de vuurschaal erg lang mooi blijft. Dit is bovendien het geval in allerlei weersomstandigheden. Het is dan ook niet voor niets dat ontwerpers veelvuldig gebruik maken van cortenstaal bij het inrichten van een tuin. Bovendien kun je de cortenstalen vuurschalen vinden in alle gewenste vormen. Hierdoor vind je ook zeker een exemplaar die past in je tuin.

Warme sfeer

Natuurlijk zal een vuurschaal ook voor een prachtige sfeer zorgen in je tuin. Daarnaast zal het knisperend vuurtje ook warmte afgeven. Het zal dus zorgen voor gezelligheid, maar ook zeker voor een aangenaam temperatuurtje op je terras. Eigenlijk zorgt voor een vuurschaal gemaakt van cortenstaal hoe dan ook al voor een warme sfeer in je tuin. Dit heeft onder meer te maken met de bruinoranje kleur van cortenstaal, wat automatisch al warmte oplevert. Bovendien is deze kleur anno 2020 helemaal in de mode, wat natuurlijk ook belangrijk is. Overigens valt cortenstaal uiteraard niet bij iedereen de smaak, wat logisch is. Toch worden de toepassingen van de staalsoort op het moment gezien als smaakvol en ook zeker modern.

Hele jaar

Een ander groot voordeel van een cortenstalen vuurschaal is dat het in principe het hele jaar door gebruikt kan worden. Op een koele avond in de zomer kun je dus zorgen voor een gezellig vuurtje, maar een vuurschaal kan er ook voor zorgen dat je er lekker warm bijzit op de tuinbank op een koude dag. Een cortenstalen exemplaar is over het algemeen ontzettend kwalitatief, waardoor je er dus erg lang van kunt genieten. Je kunt de schaal dus in weer en wind buiten laten staan, want de eerste corrosie laag zorgt ervoor dat het niet verder aangetast kan worden door de roest. Dit zorgt er niet alleen voor dat de vuurschaal lang mooi blijft, hierdoor hoef je er namelijk ook weinig tot zelfs geen onderhoud aan uit te voeren. Een vuurschaal die gemaakt is van cortenstaal wordt dan ook over het algemeen gezien als onderhoudsvrij.