Chris Aalberts – Ongemerkt steekt heel 50Plus een middelvinger op naar Henk Krol 

30-05-2020 11:40

Partijen komen en gaan en soms gaan ze zo snel weer ten onder dat je bijna vergeet dat ze ooit hebben bestaan. De vorige Tweede Kamerverkiezingen was het al druk, maar het belooft in maart 2021 nog veel erger te worden. Sylvana Simons gaat meedoen met Bij1, de Rotterdamse moslimpartij Nida heeft landelijke ambities, Henk Otten wil met GO FvD naar de kroon steken, de Boer Burger Beweging wil voor het platteland opkomen, er is een zorgpartij opgericht, Code Oranje gaat democratie brengen, de Europese partij Volt wil ook aandacht en dan is er nog de Partij voor de Toekomst (PvdT) van Henk Krol.

‘Waarom begon Krol nou eigenlijk voor zichzelf?’

Al deze partijen hebben hetzelfde probleem: ze zijn inhoudelijk meestal overbodig. Sylvana Simons wil racisme aan de orde stellen, maar Denk doet dat al. De zorgpartij denkt goede ideeën over de zorg te hebben maar die hebben alle andere partijen ook. De boerenpartij is een doublure van het CDA en de pan-Europese beweging Volt lijkt verdacht veel op de eurofielen van D66. Voor een pleidooi voor referenda heb je Code Oranje niet nodig, want FvD schreeuwt dat ook al van de daken. Ga zo maar door. Toch is van al deze clubs de PvdT het ergst. Waarom begon Krol nou eigenlijk voor zichzelf?

De inhoud is de reden niet. De ‘basisbeginselen’ van de PvdT zijn een soort mix van 50Plus en de Partij voor de Dieren. De PvdT is voor een AOW op 65 jaar, tegen marktwerking in de zorg en tegen leeftijdsdiscriminatie, maar ook voor een gezond milieu en een respectvolle omgang met dieren. Iedere leek kan zien dat er geen sprake is van enige consistentie, want komen ouderen nou vóór de dieren of andersom? Bij het Verantwoordingsdebat van deze week in ieder geval de ouderen, alsof Krol nooit bij 50Plus is vertrokken. Nergens een diepte-interview met Krol hoe dit te begrijpen.

‘Je hoeft niet helderziend te zijn om te zien dat men er niet uit gaat komen’

Het wordt nog erger. Een voorbeeld. Cultuurverschillen mogen de samenleving niet ontwrichten, lezen we bij de PvdT. Ongelovigen van gebouwen gooien zal wel gelden als ontwrichtend en Turkse pizza’s eten niet, maar daar zitten nog wel veel smaken tussen. De leden gaan straks vergaderen wat precies het standpunt wordt. Je hoeft niet helderziend te zijn om te zien dat men er niet uit gaat komen. Volgens de PvdT is het aanmatigend nu al te weten wat er na corona moet gebeuren, maar als je dat aan je leden moet gaan vragen, heb je zelf gewoon geen reden om een partij te stichten.

Vier weken geleden introduceerde Krol zijn nieuwe schepsel in de talkshow van Rick Nieman. De politieke inhoud werd overgeslagen. Krol begon te ratelen over tussenlagen bij 50Plus waar men continu met elkaar in de clinch ligt. Nu is afkeer van regionale afdelingsbestuurders heel gezond, maar in het geval van Krol sloeg die reden om te vertrekken helemaal nergens op. In de Tweede Kamer zit je immers met je eigen zetel en heb je niets met je partij te maken, tenzij je de volgende verkiezingen weer op de kandidatenlijst wilt. Dat zal bij Krol wel loslopen: in 2025 is hij 74.

‘Bij 50Plus hebben ze vaak ruzie, maar de volksvertegenwoordigers komen wel voor ouderen op’

Krol was inmiddels al benoemd tot lijsttrekker van 50Plus, dus waarom hij niet simpelweg zijn middelvinger opstak naar al die ruziënde afdelingsvoorzitters is een raadsel. Geen journalist vroeg door, want partijstructuren zijn onzichtbaar en saai, nietwaar? Zelfs de vraag hoe het kan dat het gezicht van 50Plus jarenlang alle interne onrust niet had weten te bezweren kwam nauwelijks aan bod. Als het Krol allemaal zo dwars had gezeten, had hij toch met zijn vuist op tafel kunnen slaan? Hij had dat bij nader inzien inderdaad moeten doen, klonk het. Hij vond het dus eigenlijk al die jaren wel prima. Wat is er dan veranderd dat opeens de PvdT nodig is?

Er wordt weleens smalend gepraat over 50Plus, maar het is niet voor niets dat vrijwel niemand de overstap naar Krol waagde. Alleen een Overijssels Statenlid en een Haags gemeenteraadslid doen met Krol mee. In Gooise Meren waren de raadsleden het geruzie bij 50Plus wel beu, maar zij gingen liever zelfstandig verder dan zich bij Krol aan te sluiten. Hoewel de PvdT inmiddels logo’s heeft laten maken voor fracties die helemaal niet zijn overgestapt, heeft ondertussen vrijwel heel 50Plus de middelvinger opgestoken. Toedeloe Henk, veel succes met je nieuwe club! Neem Geert Dales alsjeblieft mee!

Zo zien we wat belangrijk is: ideeën over waar het met de wereld naartoe moet. Of je het met ze eens bent of niet, 50Plus heeft ze. De PvdT gaat ze ooit nog uitwerken en dus weet je niet waar je je überhaupt bij aansluit. Leden zullen dus niet massaal toestromen, al beweert Krol het omgekeerde. Je kunt je op de website sowieso nog niet als lid aanmelden. Bij 50Plus hebben ze vaak ruzie, maar de volksvertegenwoordigers komen wel voor ouderen op. Dat weet Krol natuurlijk ook wel, want zo heeft hij het jaren zelf ook gedaan. Zo blijft de vraag waarom hij aan het PvdT-avontuur is begonnen. Wie dat snapt, mag het zeggen.