Ondernemen & zzp

Ook TPO.nl stapt op bij ANP

31-05-2020 14:31

Het waren een paar prachtige jaren.

Vanaf maandag 1 juni 2020 komt de samenwerking tussen TPO.nl en ANP ten einde. Vanaf die datum zullen wij niet langer gebruik maken van de nieuwsfeed en nieuwsfoto’s van ANP.

De belangrijkste reden om de samenwerking te beëindigen zijn de kosten. Het contract kost ons domweg te veel geld, de maandelijkse kosten werden door de contractuele ANP-verplichtingen gewoon te hoog. Waarmee niet wordt bedoeld dat ANP perse te duur is: de prijs die aan ons werd berekend was alleszins redelijk, ook qua prijs-kwaliteitsverhouding, de geboden regelingen waren altijd coulant en op maat gemaakt en we hebben nooit het idee gekregen dat ANP al te graag het onderste uit de kan wilde halen bij ons als (kleine) afnemer van hun producten.

Ik geloof ook niet dat het door ons opzeggen van het ANP-contract enorm drukt op hun omzet. Then again, Geenstijl heeft ook geen contract meer met ANP Nieuws (wel met ANP Foto) en NU.nl is enige tijd geleden ook al gestopt met het nog langer afnemen van nieuws en foto’s van ANP. Ik weet uiteraard niet exact hoeveel NU.nl per jaar betaalde aan ANP maar dat zal, gezien het bereik van NU.nl, geen erg klein bedrag zijn geweest.

Over de kwaliteit van ANP valt veel te zeggen. Qua betrouwbaarheid en snelheid is het ANP nog altijd met afstand de beste van alle Nederlandse media, en we zullen vooral de persalerts en nieuwsflashes missen waardoor we wat brekend nieuws betreft altijd op de eerste rij zaten.

En over ANP Foto kan ik alleen maar vol lof zijn. Ik denk niet dat er een grotere, betere en betaalbaarder foto-aanbieder bestaat met Nederlandse topfotografen als Robin Utrecht, Koen Verweel, Bart Maat, Remko de Waal en die 600 andere, niet zelden prijswinnende, fotografen zonder wiens fotoproducties TPO voortaan hoe dan ook een stuk saaier zal worden (maar het is niet anders). Overigens hebben we een schappelijke deal kunnen sluiten met het ANP zodat de eerder bij ons geplaatste ANP-foto’s gewoon online kunnen blijven staan, waardoor ons archief van tekst en beeld compleet blijft.

Aan de inhoud van het ANP Nieuws ben ik in de jaren dat we het zo intensief gebruikten helaas steeds meer gaan twijfelen. Het lijkt er op dat de grondige kwaliteit en betrouwbaarheid van de nieuwsberichten steeds meer plaats heeft moeten maken voor inhoud die weliswaar infantiel is maar dus ook makkelijker verkoopt. Mediaberichten over BN’ers bijvoorbeeld, die normaal gesproken terecht komen in het expliciet van de reguliere nieuwsfeed gescheiden ‘BuzzE’-feed, worden de laatste tijd steeds vaker naar ‘Binnenlands nieuws’ gepromoveerd waardoor een soms onophoudelijke stroom aan propaganda-achtig ‘nieuws’ over triviale zaken als 3FM (nota bene een staatsradiozender waar nauwelijks nog iemand naar luistert), hinderlijke BN’ers, vuurwerkmeldpunten of vogelteldagen ineens door landelijke media, al dan niet geautomatiseerd, als serieus nieuws wordt gepubliceerd. En dan zwijg ik nog over de ‘Buitenland’-feed van ANP waarover je veel kunt zeggen maar niet dat het actueel of betrouwbaar is.

Ook opvallend is de toename van ergerniswekkende, eenzijdige, ‘achtergrondverhalen’ die steeds vaker in de ANP-nieuwsfeed verschijnen waarbij vooral één mening van één ‘deskundige’ wordt doorgedrukt, ogenschijnlijk om het debat te beïnvloeden of om iemands agenda te dienen. Dat sommige ‘deskundigen’ wel erg vaak worden geciteerd geeft bovendien te denken over de onafhankelijkheid. Er zal immers een reden voor zijn dat bepaalde ‘deskundigen’ iets te opvallend kritiekloos reclame mogen maken voor hun naam en bedrijf via een doorgaans ‘onafhankelijk’ en ‘objectief’ persbureau dat zich met name richt op actueel nieuws?

Hoe dan ook, voor TPO gaat het erg wennen worden zo zonder ANP. Het was nou eenmaal gemakkelijk om ANP te copy-pasten en zo topics te maken waarbij een zelfbedachte kop voldoende was om verkeer te generen met een instant topic. En gecombineerd met een professionele foto als illustratie heeft dat al die jaren lang ook uitstekend gewerkt voor TPO.

We zullen er vanaf nu weer écht voor moeten gaan werken, zelf nieuws zoeken en zelf schrijven, zelf (rechtenvrije!) maar toch passend beeld moeten regelen, en na al die jaren gemakzuchtig copy-pasten inclusief het downloaden van kwalitatieve foto’s zijn we behoorlijk lui geworden. We vragen nu alvast uw geduld en vergiffenis voor de onvermijdelijke aankomende periode waarin we opnieuw moeten zoeken naar onze koers en waarin TPO anders lijkt te zijn dan dat het was. Want anders zal het sowieso worden, zowel voor ons als voor de lezer.

We krijgen er wel wat voor terug en dat is minder rekeningen om te betalen. Wat goed uitkomt in deze tijd waarin de coronacrisis zijn weerslag ook op de (online) advertentiemarkt heeft. Dit betekent, op de lange duur, dat TPO.nl als online nieuwsmedium crisisbestendig is en blijft: zonder hoge kosten blijven grote verliezen hoe dan ook op veilige afstand. Dankzij het wegsnijden van ANP als grootste kostenpost blijft de kans op faillissement in de toekomst in elk geval nihil. Dus in tegenstelling tot wat bepaalde zwakzinnige individuen blijven beweren, zonder daarvoor enig bewijs te leveren, zal TPO.nl niet, echt nooit, omvallen. TPO is here to stay.

Al blijft uw hulp daarbij natuurlijk wel van belang. Want een toekomstbestendig online businessmodel ligt steeds meer bij abonnees, donaties of externe verkoop van producten en steeds minder bij advertenties en gratis content. Dat zien we nu tijdens de coronacrisis maar weer. Neem daarom een TPO+abonnement, doneer geld en koop wat in onze TPO Store.

Tot slot: eeuwige dank aan het ANP voor de jarenlange, altijd redelijke en relaxte samenwerking, het leveren van ANP Nieuws en natuurlijk die geweldige, onmisbare ANP Foto’s. En dank aan de lezers die voor TPO.nl kozen om ANP-artikelen te lezen die overal al gratis zijn te lezen.

Wat dat betreft weten we zeker: vanaf heden is écht elk TPO-artikel uniek en op geen enkel ander online medium te lezen.