Politiek

Annabel Nanninga (FvD): ‘Femke Halsema moet opstappen’

01-06-2020 22:55

FvD-fractievoorzitter Annabel Nanninga. (Screenshot RTL)

Forum voor Democratie in Amsterdam is klaar met het burgemeesterschap van Femke Halsema (GroenLinks). Dat zegt fractievoorzitter Annabel Nanninga maandagavond tegen TPO. De burgemeester moet opstappen wat de partij betreft. De uit de hand gelopen demonstratie op de Dam is de druppel.

“Wij zullen een spoeddebat aanvragen, en daar een motie van wantrouwen indienen tegen Halsema. Het presidium beslist of de aanvraag voldoet aan de eis van spoedeisendheid, deze bevoegdheid mag niet politiek ingezet worden om het debat te blokkeren. Met Halsema als adviseur van het presidium ligt dat gevaar wel op de loer. Wij vinden het echter onacceptabel voor de burgemeester om zeer strenge regels die voor iedereen gelden, naar eigen goeddunken niet te handhaven. Een klap in het gezicht van eenzame ouderen, nabestaanden die geen afscheid mochten nemen, failliete ondernemers. En met haar opmerking over ‘eigen verantwoordelijkheid’ inzake de anderhalve meternorm heeft zij effectief het werk van handhavers en politie compleet ondermijnd. Demonstreren is een recht, hier faciliteerde de burgemeester echter rechtsongelijkheid. Daar moet zij consequenties aan verbinden.”

Duizenden betogers kwamen maandag af op een demonstratie in Amsterdam tegen politiegeweld en racisme. De gemeente en de organisatoren hadden aanvankelijk op een paar honderd demonstranten gerekend, maar gedurende de manifestatie werd het al snel drukker op de Dam. Daardoor bleek het onmogelijk om nog om anderhalve meter afstand te houden. Halsema kwam vervolgens onder vuur te liggen.

Een deel van de Tweede Kamer is verbijsterd. Een deel want D66 en GroenLinks steunden deze demonstratie. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff denkt daar anders over. CDA Kamerlid Pieter Omtzigt maakt er Chefsache van door de minister-president direct aan te spreken. Dinsdag wordt de kwestie naar alle waarschijnlijkheid behandeld in het vragenuur.

Lees ook – Ferd Grapperhaus sloopt Femke Halsema: Drukte op Dam ging ‘alle perken te buiten’

Lees ook – Hoofdredacteur gezaghebbend tijdschrift Story dreigt persoonlijk einde aan Femke Halsema-regime te maken