Buitenland

Trump moest van Secret Service in bunker Witte Huis schuilen tegen relschoppend tuig

01-06-2020 12:18

POTUS Trump heeft afgelopen vrijdagnacht zeker een uur doorgebracht in de bunker van het Witte Huis uit angst voor oprukkende relschoppende hordes in Washington. Dit zou zijn gebeurd op advies van de Secret Service zo meldt een anonieme Witte Huis-medewerker, waarover AP en The New York Times berichten. De bunker is speciaal gebouwd voor de veiligheid van de president en zijn gezin in tijden van terroristische aanslagen, oorlogen en andere rampen.

Waarom de Secret Service besloot om de president ook in dit geval naar de bunker te verplaatsen en of zijn familieleden eveneens in de bunker zaten is niet bekend.

De rellen die vrijdagavond in Washington plaatshadden lijken de lokale politie in elk geval te hebben verrast. Als gevolg daarvan schaalde de Secret Service het veiligheidsniveau om en in het Witte Huis voor het eerst sinds 11 september 2001 op naar het hoogste niveau

Zowel de Secret Service als de politie hebben zich het afgelopen weekend ernstige zorgen gemaakt om de grote groepen relschoppers en demonstranten die zich onophoudelijk in de buurt van het Witte Huis begeven en voortdurend de confrontatie opzoeken met het speciale politiecordon dat om het Witte Huis ligt.

Trump zelf heeft al meerdere malen aangegeven zich onveilig te voelen in het Witte Huis met protesten en relschoppers zo dichtbij.

Die angst lijkt niet helemaal onterecht te zijn: zondagavond werd onder andere brand gesticht in de dichtbij het Witte Huis gelegen Sint John’s-kerk (sinds 1816 de kerk van elke zittende president), braken relschoppers in bij het hoofdkantoor van een vakbond om daar vernielingen aan te richten en brand te stichten en werden auto’s in de fik gestoken.

Pikant detail: de lampen die normaal gesproken de Noord-zijde van het Witte Huis verlichten werden zondagavond uitgezet. Dit gebeurt normaal alleen als een president is overleden.

Of POTUS zondag opnieuw in de bunker heeft doorgebracht is onbekend.

Inmiddels is de complete National Guard van Washington D.C. (1700 eenheden) ingezet. In eerste instantie werden slechts 500 eenheden van de National Guard ingezet maar door de heftigheid van de rellen heeft de burgemeester van Washington D.C. ook de overige 1200 eenheden moeten inzetten.