Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sylvana Simons

02-06-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste Sylvana,

Gefeliciteerd!

Het is jullie gelukt.

Jarenlang probeerde je met de useful idiot Jerry Afriyie in onze blanke hoofden te prenten dat we racisten zijn.

Wij waren ons over het algemeen van geen kwaad bewust. Maar omdat jullie maar ordinair kindjes bang bleven maken bij Sinterklaas-intochten, toegang hadden tot kruiperige media en hyperdeugende politici en zelfs ‘aanslagen’ tegen jullie in scene zetten, veranderde er toch iets.

Keurige burgemeesters, straatnaamcommissies en Sinterklaas-comités lieten zich door jullie op Amerikaanse leest geschoeide agressieve aanpak chanteren.

Alleen: dat gebeurde voornamelijk in de Randstad.

En in jullie ogen op veel te beperkte schaal.

Nog altijd hadden blanke Nederlanders, vooral ouderen, het over hun ‘tradities’. Sterker: ze waagden het om jullie tegen te spreken. “Jullie plukten geen katoen, ik hield geen slaven”, zeiden die dan. Of: “Ik ga me niet aanpassen aan jullie eisen omdat mijn overoveroveroveroveroverovergrootvader jouw overoveroveroveroveroverovergrootvader niets heeft aangedaan.”

De overgave van de blanke Nederlanders ging jullie niet snel genoeg.

Dus grepen jullie de politiemoord op George Floyd in Minneapolis aan voor de volgende stap.

Gezondheid

 

Je bro Jerry deed op Facebook een oproep om op 1 juni massaal naar de Dam te komen om te ‘demonstreren’. Jij schreef twee uur voor die demonstratie begon een ‘column’ in Het Parool waarin je die actie van harte ondersteunde en met de van Martin Luther King jr. geleende woorden “Opstand is de taal van de ongehoorden, luister naar hen” de laatste twijfelaars een zetje richting Dam gaf.

Op de Dam werd het vervolgens smoordruk.

Bijna niemand droeg gecertificeerde mondkapjes.

Bijna niemand hield zich aan de anderhalve meter afstand, die “we”, volgens premier Mark Rutte, “met elkaar hadden afgesproken”.

En over een week of twee, drie horen we van IC-baas Diederik Gommers of van die Jan Jodocus van het RIVM of jullie actie gelukt is.

Of al die mannen en vrouwen die zich verzamelden op de Dam een superspread-event vormden dat heel wat oudere ‘witte’ Nederlanders met wie zij na gisteren direct of via anderen in contact komen het leven gaat kosten.

Nelson Mandela zei, ver voor virale oorlogsvoering ging leven: “De uitdaging is nu om van retoriek over te gaan op actie, en wel actie van ongekende intensiteit en op ongekende schaal.”

Jullie hebben goed naar Madiba geluisterd.

En de burgemeester van Amsterdam?

Die stond erbij en keer ernaar.

Groet,

JanD

PS. Ik ben niet zo van de kralen en de kettinkjes, dus ik heb een cadeau voor je gevonden dat vooral heel núttig is.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)