Opinie

U zond in: is er nog een papieren krant in Nederland die het abonneren waard is?

02-06-2020 19:48

“Goedemiddag mevrouw, mijnheer,

Natuurlijk besef ik me dat uw mailadres niet bedoeld is voor de vraag die ik u ga stellen, maar u bent helemaal ingevoerd in het mediawereldje en kunt mij wellicht een advies geven.

Vroeger las ik de Volkskrant en de NRC. De Volkskrant heb ik (las hem sinds 1972) twee jaar geleden opgezegd: ik heb geen behoefte aan het partijprogramma van Groenlinks. Die ergernis is tenminste voorbij, maar ook de NRC wordt steeds meer een D’66-achtige deugkrant, en ik krijg er schoon genoeg van.

Maar wat dan?

Het liefdesleven van BNers en het Goois matras interesseert me geen biet, dus de Telegraaf/???? Hetzelfde geldt voor het AD. Lees nu het Dagblad van het Noorden ( woon in Drenthe) maar a. ze hebben veel nieuws van het AD, en b. “Hond onder fiets gekomen in Diever”….. Tsja.

Mijn vraag is dus: wat dan????

Vroeger ( zestiger jaren) ben ik thuis opgegroeid met met Algemeen Handelsblad, een redelijk neutrale krant, maar die zijn er volgens mij niet meer.

De NOS-website??? Daar hoef ik geen woorden meer over vuil te maken denk ik.

Héél graag uw advies ( als abonnee….)

Naam bij redactie bekend.”

 

Beste lezer,

Ook wij kunnen niet echt zeggen welke papieren Nederlandse courant nog wel een beetje is te pruimen want ook wij moeten (keer op keer) constateren dat het wat couranten betreft doorgaans verschrikkelijke lauwe poep is die voor 95% bestaat uit truttige, linkse politiek-correcte, deugende burgermansmeninkjes en voor 5% normaal ‘nieuws’ (niet zelfden inclusief weggelaten feiten en inclusief Newspeak).

Desalniettemin geven wij graag een kort overzicht:

Telegraaf: by far de beste hardnieuwskrant. Als je scoops en hard (politiek) nieuws zoekt moet je bij de Telegraaf zijn. De overige 95% bestaat dagelijks uit infantiele shit over BN’ers, horoscopen en ‘hoe kook ik een ei als ik menstrueer’-vrouwenrubriekjes maar neem van ons aan: 80% van al het nieuws wat dagelijks door alle overige media wordt gerecycled wordt gemaakt door journalisten van De Telegraaf. Dat is ook niet zo heel raar want ze bestaan al heel lang, beschikken dus over een enorm netwerk en omdat het nog steeds de grootste krant van Nederland is werken er ook heel veel journalisten. Bovendien hebben ze Wierd Duk.

Volkskrant: Nee, is niks. Veel te veel wijvengezeik over gekwetste mensen en ander slachtoffergelul van bang dramvolk en huiliehuiliegedoe van gekwetste kabouters. Is sinds Pieter Klok hoofdredacteur is geworden nóg weker en nóg onbetrouwbaarder geworden. Hooguit leuk als kattenbakvulling maar eigenlijk dat ook niet. Enig lichtpuntje: Martin Sommer.

NRC Handelsblad: elitair, anti-populistisch, pro-EU, anti-PVV, anti-FvD, anti-Israël deugblad. Echter: sinds die verschrikkelijke Belg hoofdredacteur-af is, is het stukken beter geworden. Vooral als het aankomt op écht nieuws is NRC met sprongen vooruit gegaan. Niet zelden degelijk onderzoekswerk en zelfs goede scoops. Voor de rest is het onleesbare kosmopolitische D66-shit en helemaal in het weekend is het 355 pagina’s satire die ook nog eens serieus is bedoeld, maar toch, beter dan de Volkskrant. En: NRC heeft (van oudsher) een serieus steengoede economieredactie.

AD: HAHAHAHAHAHAHA! Een clownsblad geleid door een islamofiele en censuristische marketingclown. Wordt alleen gelezen door clowns, randdebielen en zwakzinnigen. Door clowns, voor clowns. AD is echt een hele grote dikke schandvlek op de ‘journalistiek’ en het is raar dat die ”’krant”’ nog niet is verboden. Okee, je kunt geen kranten verbieden in een vrije democratie, then again, er zijn toch ook grenzen?

Trouw: Als je van blanken (‘RACISTEN!’) tellen houdt en van christelijk bejaardengelul dat voor het laatst hip was in 1916 dan zit je bij Trouw goed. Zo niet dan raden wij sterk af Trouw te lezen want de behoefte om daarna je ogen uit te spoelen met witte fosfor zal erg groot zijn. Wel jammer voor de columns van Sylvain Ephimenco, maargoed, die is Frans en heeft als hobby fietsen dus die kan het ook niet helpen.

Parool: communistisch partijblad van Amsterdamse GroenLinks/PvdA. Heeft verder helemaal niks met journalistiek te maken. Beroept zich anno 2020 nog steeds op meer dan 75 jaar oud verzetsverleden dus dat zegt wel wat over hun gebrek aan zelfvertrouwen. Menig verzetsstrijder is na lezing van Het Parool uit de dood herrezen om  met terugwerkende kracht hun verzetslidmaatschap op te zeggen. Parool in één woord: kutkrant.

Financieel Dagblad: aanradertje. Wel bomvol economisch en businessnews, en dat is alleen leuk als je er wat mee hebt, maar ze zijn ook goed in interviews, achtergronden en serieus nieuws over tal van andere onderwerpen. Nieuwe hoofdredacteur komt van voorheen RTL Z en is iemand die dingen snapt. En daar waren ze bij FD sowieso altijd al goed in, dingen snappen, dus dat belooft alvast veel leuks. Abonnement is wel heel duur, ook als je alleen online abonnement neemt, maar eerlijk is eerlijk, je krijgt er ook wel wat voor terug. Wat vrij uniek is in Nederland waar ‘journalistiek’ meestal niet meer betekent dan ‘je eigen ideologie doordrammen’ of gewoon puur activisme met journalistiek verwarren.

NOS-website: daarmee hebben wij een haat/liefde-verhouding. Je kunt klagen over de NOS, en als je het Journaal kijkt of een Divibokaal ontvangt is dat ook volkomen terecht, maar met het nieuws op de site van de NOS is gek genoeg niet eens zoveel mis. Sterker nog, bij de NOS zijn ze als enige medium nogal eens van het benoemen en hun hardnieuws artikels zijn niet zelden een pareltje van klassieke verslaggeving: gewoon recht toe recht aan Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom, en Hoe,  verder geen gelul. Nieuws zoals nieuws hoort te zijn. Helaas wordt de NOS-nieuwssite door meer dan alleen hardnieuwsverslaggevers gebruikt en dan krijg je dus dit soort multiculti-propaganda-geleuter. Gelukkig is de NOS-site helemaal gratis, wat je niet bepaald kunt zeggen van bovengenoemde printmedia want print = outdated en dus Heel Erg Duur. Conclusie: over de NOS site kun je best zeiken maar aangezien het gratis is, is de prijs-kwaliteitsverhouding een dikke prima.

Verder kun je je online abonneren op Follow The Money (duur, wel goed en grondig, soort van Financieel Dagblad maar dan met uitsluitend longreads) of De Correspondent (een soort Trouw maar dan 1000 keer narcistischer en hinderlijker en met Rutger Bregman en heel veel egomane ‘ik’-stukjes met hyperdeugende ‘constructieve’ suikerspinjournalistiek).

Maar uiteraard kun je ook gebruikmaken van NU.nl (prima nieuwsverslaggeving en gratis), Geenstijl.nl (uitstekende  kwaliteitsjournalistiek en gratis) en TPO.nl (Het Beste Wat Er Is).