Politiek

Amsterdamse gemeenteraad legt eensgezind knie in nek van burgemeester Femke Halsema

03-06-2020 16:02

De brief over het corona-superspread event op de Dam van afgelopen maandag die coronasuperspreader en GroenLinks-burgemeester van Amsterdam Femke Halsema dinsdagavond liet uitgaan heeft het vertrouwen tussen Halsema en de gemeenteraad niet bepaald versterkt. Zowel raadsleden uit oppositie als uit de coalitie laten eensgezind weten niet blij te worden van de brief en dat de brief meer vragen oproept dan vragen beantwoordt.

In de brief probeerde de immer integere GroenLinks-burgemeester, die vlak voordat zij de burgemeesterspositie accepteerde in haar eigen autobiografie nog optekende echt te zullen stoppen met de politiek ‘en dus ook geen burgemeester te worden, de verantwoordelijkheid van het corona-suprspread event op de Dam af te schuiven op iedereen behalve op haarzelf. De deelnemers zelf hadden voldoende afstand moeten houden, de politie had de zaak verkeerd ingeschat en de driehoek faalde ook. Maar Femke Halsema dus niet. Bovendien vierde ze Keto Koti in haar eigen achtertuin.

De gemeenteraad, die dinsdag toch al zo maximaal over Halsema heenviel, valt woensdag nog maar eens een keertje over hun burgermoeder heen. Zelfs (helaas) anonieme bronnen binnen de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP laten aan het kwaliteitsjournalistieke printmedium De Telegraaf weten dat ‘het aan Halsema is haar fouten te erkennen en niet te wijzen naar anderen’.

FvD, VVD, CDA en zelfs coalitiepartij SP laten afkeurende geluiden horen na het lezen van de brief terwijl coalitiegenoot D66 eerder dinsdag al los ging op Halsema. Eigenlijk neemt alleen de PvdA het op voor Halsema. Volgens de sociaaldemocraten (ooit groot in Amsterdam nu ver weg in de marge, ondanks aanhoudende PvdA-propaganda door het Parool) “geeft de brief goed inzicht in de dilemma’s en afwegingen waarvoor de burgemeester heeft gestaan en waarover ze binnen enkele minuten moest beslissen”. Het is onduidelijk of de Amsterdamse PvdA wel exact dezelfde brief heeft gelezen.

Hieronder wat quotes uit De Telegraaf:

Partij voor de Dieren:

“Ze had dit beter moeten inschatten en mensen moeten oproepen: ga naar huis, we komen nog een keer terug, maar niet in zulke aantallen. Dit kan gewoon niet.”

VVD:

“De burgemeester lijkt het vooral de politie aan te rekenen dat er verkeerde inschattingen zijn gemaakt en niet haarzelf.”

FvD:

“De politie en de demonstranten krijgen schaamteloos de schuld. En natuurlijk had zij een plan moeten hebben klaarliggen voor onvoorziene drukte. Ze doet haar werk gewoon niet.”

SP:

“De feiten, beslissingen, de brief en de reacties op de gebeurtenis roepen nog heel erg veel vragen op.”

CDA:

“Die brief biedt geen verklaring waarom men het aantal deelnemers zo verkeerd heeft ingeschat. Hebben ze überhaupt sociale media gevolgd?”