Politiek

Mark Rutte over Femke Halsema: Dood van George Floyd is onacceptabel, demonstratie in Amsterdam was onverantwoord

03-06-2020 19:20

Mark Rutte en gebarentolk Irma Sluis. (Screenshot NPO)

Minister-president Mark Rutte vindt de antiracisme demonstratie afgelopen maandag in Amsterdam onverantwoord. “De dood van George Floyd is onacceptabel, de demonstratie in Amsterdam was onverantwoord. Er is ook de verplichting je aan de 1,5 meter maatregel te houden.” Dat zei Rutte woensdagavond tijdens een persconferentie.

“Er is een pandemie gaande. Je hebt je te houden aan die 1,5 meter. Dat is niet onderhandelbaar.”

Volgens Rutte is het ‘duidelijk misgelopen’ tijdens de demonstratie in Amsterdam. Een definitief oordeel over die kwestie wil hij aan Amsterdam laten. Een verbod op demonstraties ziet hij niet zitten. “In Den Haag en Groningen gingen deze demonstraties wel goed.”

Floyd werd eind vorige maand door agenten bij zijn aanhouding in het Amerikaanse Minneapolis tegen de grond gewerkt. Een agent hield hem in bedwang door zijn knie op Floyds keel te drukken. Dat duurde zo lang dat hij naar een ziekenhuis moest en overleed. Vier agenten zijn direct na het incident ontslagen. Sindsdien gaan de Verenigde Staten gebukt onder rellen en worden elders in de wereld demonstraties georganiseerd.

Halsema taferelen in Rotterdam – Burgemeester Aboutaleb beëindigt antiracisme demonstratie