Politiek

NOS: Amsterdamse politie waarschuwde leiding voor grote drukte tijdens Damdemonstratie

03-06-2020 21:09

Demonstranten op de Dam.

Amsterdamse agenten hadden al een paar uur voor de betoging in de gaten dat het anti-racismeprotest op de Dam maandag druk zou worden. Die informatie is ook doorgegeven aan de leiding, maar daar is weinig mee gedaan. Dat zeggen politiebronnen woensdag tegen de NOS. Eerder zei burgemeester Femke Halsema dat zij en haar mensen overvallen waren door de grote drukte. Uiteindelijk stonden er er 5000 mensen op de Dam.

Lees ook – Amsterdamse gemeenteraad legt eensgezind knie in nek van burgemeester Femke Halsema

Ook blijkt dat agenten hebben voorgesteld mensen te vragen om de Dam te verlaten. Volgens hun inschatting was dat mogelijk, omdat de demonstranten geen agressie toonden. Opmerkelijk; Halsema zei tijdens de demonstratie tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus dat ze bang was dat politie en demonstranten tegenover elkaar zouden te komen staan.

Politiemensen die op de dag zelf werkten, reageerden volgens de NOS verbaasd dat er niet veel meer collega’s op straat waren ingezet. Normaal gesproken is de voorbereiding van dit soort potentieel grote demonstraties veel grondiger.

Hoofdcommissaris Frank Paauw van de eenheid Amsterdam laat in een reactie aan de NOS weten dat hij bekend is met deze lezing. Hij wil een grondige evaluatie van hoe het maandag is gegaan.

Lees ook – Mark Rutte over Femke Halsema: Dood van George Floyd is onacceptabel, demonstratie in Amsterdam was onverantwoord