Politiek

RTL Nieuws: ‘Erken je eigen bevoorrechte positie als witte persoon’

03-06-2020 22:19

Hoi blanke witte lezer, leuk dat je kijkt naar een aflevering van RTL Nieuws. Vandaag gaan we een divibokaal in wacht slepen je leren hoe je het (onbewuste) racisme in jezelf kunt verdrijven zodat je niet langer een blanke witte bent die langs de zijlijn staat maar ook een blanke witte die schuld bekent. Schuld voor de misdaad te worden geboren als blanke witte. Schuld voor het blanke witte privilege. Schuld omdat je bestaat. Schuld omdat je als blanke witte nou eenmaal tot in de komende veertienhonderdachtentachtig nageslachten met terugwerkende kracht ook hebt meegewerkt aan de slavernij. Schuld vanwege je verkeerde huidskleur, maar dan is het ineens geen racisme.

Ready? Go:

“Nu er de laatste dagen veel discussie is over racisme en de rol van onze maatschappij daarin, worstelen veel witte Nederlanders met de vraag hoe ze het wél goed kunnen doen, en hoe ze kunnen helpen in de strijd tegen racisme.”

Sorry witte Nederlanders, jullie kunnen het niet goed doen. Nooit. Want: wit, dus racist. Toen. Nu. Straks. Altijd. Tegen Zwarte Piet zijn of Keti Koti herdenken is niet voldoende, witte crimineel dat je er bent. Je bent een verdorven mens, een verdorven ras. Het is erfelijk bepaald wat voor gore racist je bent. Hoe witter de huid, hoe racistischer de aard, ook als je daar zelf niet bewust van bent of helemaal nooit racistisch bent, dan nog ben je een racist. Want blank wit.

“Het gaat niet per se om schelden met het n-woord. Vaak is racisme of discriminatie veel gelaagder, subtieler.”

Zoals bijvoorbeeld: blank zijn. Als blanke worden geboren. Als blanke denken dat je zomaar blank mag zijn zonder dat je continu boete moet doen voor het noodlot van anderen. Blank zijn, ook dat is racisme. Maar: blanken aanspreken en van alles en nog wat beschuldigen alleen maar omdat ze blank zijn, dat is dan weer géén racisme. Integendeel, daarmee win je een divibokaal. Of subsidie. Of een kritiekloos podium bij een ”’nieuws”’-zender. Oh, zeiden we blank? Dat moet natuurlijk ‘wit’ zijn. Pardon, ons NOS/NRC/RTL-Newspeak handboek was zoek.

Nu ben jij natuurlijk ontzettend benieuwd geworden wat jij kunt doen tegen racisme. We zetten een aantal suggesties van het platform Wit Huiswerk (een site die is bedoeld voor witte mensen die zich in hun strijd tegen racisme willen verdiepen) voor je op een rij:

  • Leer meer over je eigen witte privileges

Erken dat je door je witte huidskleur een bevoorrechte positie hebt in de maatschappij en wees je daar bewust van.

  • Spreek je actief uit tegen racisme

“Niet alleen als Black Lives Matter in het nieuws is, of als er iets gebeurt in Amerika, en niet alleen met een socialmedia quote”, schrijft Wit Huiswerk. “Spreek je uit op familieverjaardagen, als een collega een racistische grap maakt en binnen je witte vriendengroep.”

  • Leer meer over bepaalde woorden die je gebruikt

Wit Huiswerk: “Check de taal die je gebruikt in gesprekken of tijdens je werk, bijvoorbeeld aan de hand van de gids van het Tropenmuseum of het taaldossier van One World. Ga in gesprek met anderen over de woorden die we gebruiken en wat ze betekenen.

  • Doneer geld, tijd of publiciteit

Steun activisten en organisaties die zich inzetten voor onderwerpen rond de strijd tegen racisme.

Er is ook een online Masterclass. Dit omdat we het als RTL Nieuws erg belangrijk vinden de Divibokaal te winnen te benadrukken hoe verschrikkelijk we deugen en hoe ongegeneerd we onszelf haten en genieten van het onszelf wegcijferen omdat je de bescheten burgerlijke brave Nederlander wel uit het calvinisme kunt halen maar het calvinisme niet uit de bescheten burgerlijke brave Nederlander. En aangezien de burgerlijke Nederlander dé doelgroep is van adverteerder Unilever bedienen wij maar wat graag die burgerlijke Nederlander met een online cursusje Jezelf Wegcijferen, Diep Bukken en Lijden onder Zelfbedachte Schuld en verdriet van anderen waarmee je niks hebt te maken.

Ja, het is net een religie hé? Rings a bell doesn’t it?

Tijdens de online masterclass gaan we in op vragen als:

  • Wat is racisme? En dan niet de woordenboekdefinitie.
  • Wat zijn de verschillende niveaus van racisme? Van microagressie tot lynchen.
  • Hoe voorkom ik dat ik onbewust racistische uitingen en gedrag vertoon?
  • Hoe reageer ik als iemand in mijn omgeving zich racistisch uitlaat?

De online masterclass vindt plaats op 5 juni om 10:15. Bekijk hier hoe je je kunt aanmelden.

Zo, tot zover RTL Nieuws. Erg leuk dat je weer hebt gekeken.

We sluiten nu af met een zwart gekleurd vierkant om, net als de BN’ers, te protesteren tegen politiegeweld. Hier, pak aan politiegeweld!