Richard de Mos – Kritiek op Femke Halsema maakt je nog geen racist zoals Jerry Afriyie graag wil

04-06-2020 11:27

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. (Screenshot NPO)

“Ik ben super trots op mijn burgemeester! Ik ben blij dat ze de pijn van een deel van de A’damse familie begrijpt en de ruimte geeft om deze pijn ook te uiten. Vandaag was historisch en alleen mensen die racisme goedkeuren klagen over haar moedigheid. Bedankt Burgemeester Halsema”, schreef Jerry Afriyie, de leider van KickOut Zwarte Piet op Twitter op de dag dat GroenLinks burgemeester Femke Halsema het Nederlands coronabeleid compleet ondermijnde door op de Dam een massademonstratie toe staan.

Dus iedereen die kritiek heeft op het functioneren van Halsema is een racist in de ogen van deze oproerkraaier.

Afriyie doet zich voor als iemand die racisme wil bestrijden, maar keer op keer doet hij aan omgekeerd racisme door mensen, die anders denken dan hij, in een hoek te drijven. Door te pas en te onpas de racismekaart te trekken.

Artsen die bang zijn dat door massademonstraties nieuwe uitbraken van Corona zullen komen, racisten?

Ouderen die geen bezoek mogen ontvangen en niet snappen dat massa’s mensen georganiseerd samenkomen, racisten?

Zorgpersoneel dat in ziekenhuizen- en verpleeghuizen op de laatste benen loopt en ziet dat anderen de coronamaatregelen met voeten treden, racisten?

Politieagenten die niet snappen dat van hogerhand wordt goedgekeurd dat noodverordeningen plotsklaps geprullemandeerd worden, racisten?

Ondernemers die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden door streng coronabeleid en nu zien dat er met twee maten gemeten wordt, racisten?

Kortom al die Nederlanders die zich wel aan de coronamaatregelen proberen te houden en boos zijn op een burgemeester die daar lak aan heeft, zijn racisten?

Natuurlijk niet!

Ieder weldenkend mens – en daaruit bestaat gelukkig het overgrote deel van dit mooie land – keurt racisme af!

Het was misselijkmakend om te zien dat hoe een blanke agent zichtbaar genoot om met zijn knie George Floyd zijn adem te te benemen. De brute moord op deze weerloze zwarte Amerikaan is een regelrechte misdaad. Een misdaad waar mensen terecht ontzettend boos over zijn. Een misdaad die moet worden besproken. Een misdaad die veel onderliggende woede heeft losgemaakt.

En ja, racisme is ook in Nederland. Iedereen die dat ontkent heeft boter op het hoofd.

Maar mensen die denken dat racisme verdwijnt door op dezelfde polariserende manier als types a la Afriyie te opereren, zitten er gruwelijk naast. Met hun wij-zij-denken wakkeren ze racisme juist aan. Door hun voortdurende frame dat mensen die een andere mening hebben dan zij, racisten zijn, jagen ze aan wat ze zeggen te bestrijden.

Zullen we dus heel snel even normaal gaan doen? #AllLivesMatter