Politiek

Haagse partij Richard de Mos nu ook gelinkt met stembusfraude in Schilderswijk

05-06-2020 12:28

Richard de Mos. (Screenshot NPO)

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Den Haag zijn in en om de Schilderswijk stemmen van kiezers met een migratie-achtergrond gekocht voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos van Richard de Mos, blijkt uit de transcriptie van taps van telefoongesprekken van een verdachte in het corruptieonderzoek rond De Mos. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Wie twintig stempassen zou afgeven, kreeg er 150 euro voor, viel te lezen in een e-mail die in handen kwam van de krant. Dit zou volgens een bron bij veel mensen in de Turkse gemeenschap in Den Haag bekend zijn geweest.  In een van de tapgesprekken, op 22 november 2018, zegt de Haagse ondernemer Erdinç Akyol in een telefoongesprek met de voorzitter van de Turks Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging in Den Haag dat bij de raadsverkiezingen van 2018 in ruil voor stemmen voor Groep de Mos ‘een financiële vergoeding’ is betaald ‘aan partijen’.

In een reactie laat de partij weten het hele verhaal af te doen als ‘smaad, laster, roddel en achterklap’.

“Nadat wij tapverslagen met NRC hebben gedeeld om onze onschuld ten aanzien van de vermeende corruptiezaak te bewijzen, haalt NRC er weer een verzonnen stok uit om mee te slaan. Er zijn door Groep de Mos nooit stemmen gekocht of geronseld.”

Over de rol van Akyol zegt de partij:

“Mocht blijken dat de heer Erdinc Akyol heeft gehandeld op de wijze die NRC op basis van één anonieme bron beschrijft, neemt Hart voor Den Haag / Groep de Mos daar met klem afstand van. Voor stoere teksten die hij blijkbaar aan de telefoon uitgeslagen heeft kan onze partij geen verantwoordelijkheid dragen.”

Daarnaast wijst de partij er op dat De Mos na acht maanden nog steeds niets weet over zijn corruptiezaak. Ook is hij nog niet verhoord.

Olaf Stuger – De val van Richard de Mos en de macht van de ambtenaar

Lees ook – Columns van Richard de Mos