Politiek

Kabinet overweegt staatssteun voor tompoucen, ondergoed en rookworstgigant HEMA

05-06-2020 11:08

Een HEMA. (Screenshot NPO)

In april lekte uit dat HEMA vreesde voor het eigen voortbestaan vanwege de coronacrisis. Het bedrijf besloot in april en mei slechts de helft van de verschuldigde huur over de winkels zou betalen. De huurlasten van HEMA bedragen zo’n dertien miljoen euro per maand. Die ingreep lijkt weinig geholpen te hebben. Want wat blijkt vrijdag: de overheid zit aan tafel bij de gesprekken over de redding van HEMA. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol het kan spelen bij het door schulden overladen winkelbedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen. Dat schrijft het FD.

Omtalen – HEMA noemt moorkop voortaan ‘chocoladebol’

Politiek gezien belooft dat nog wat te worden. De verkoper van tompoucen, ondergoed en rookworst is niet van strategisch belang voor Nederland, zoals bijvoorbeeld KLM of een grote bank. Reden voor de overheid om toch aan tafel te gaan zitten is dat het bedrijf 9500 mensen in dienst heeft en 550 filialen verspreid door het land telt. Ook de leefbaarheid van de binnensteden speelt mee.

Het ministerie wil verder niet ingaan op de casus. We zijn ‘continu in gesprek’ met ondernemingen, maar doen ‘geen mededelingen over individuele bedrijven’, aldus een woordvoerder. Tot dusver is bekend dat de overheid twee grote bedrijven te hulp is geschoten. Luchtvaartmaatschappij KLM is een lening van twee tot vier miljard euro toegezegd, maar de onderhandelingen daarover lopen nog. En onlangs is scheepsbouwer IHC geholpen met een directe lening van de overheid, plus een garantie op een deel van zijn bankschuld. Lazard zat bij deze reddingsoperatie aan tafel. De zakenbank was de adviseur van IHC.

[polldaddy poll=10563165]