Politiek

Barbara Visser (VVD) blijkt wéér tegen de Tweede Kamer te hebben gelogen over marinierskazerne Vlissingen

06-06-2020 10:59

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser. (Screenshot YouTube)

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD) heeft in het diepste geheim ruim anderhalf jaar actief gezocht naar een nieuwe locatie voor de marinierskazerne. Eerder dit jaar zei de VVD-bewindsvrouw dat zij de Tweede Kamer en Zeeuwse bestuurders slechts een half jaar in het ongewisse heeft gelaten over haar zoektocht naar alternatieve locaties voor de kazerne die nu nog in Doorn staat, maar eigenlijk naar Vlissingen zou gaan. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Lees ook – Marinierskazerne gaat definitief niet naar Vlissingen

Uit geheime stukken blijkt nu dat Visser nog steeds niet eerlijk is geweest over het tijdstip waarop ze besloot om de mariniers niet naar Zeeland te verhuizen. In het Kamerdebat op 20 februari van dit jaar meldde Visser dat zij weliswaar in de zomer van 2018 begon te twijfelen, maar dat zij pas ‘in mei 2019 begon met het formele alternatievenonderzoek’. Daarnaast beweerde zij dat er pas in ‘het najaar van 2019 vanuit Rotterdam een gesprek op gang kwam over de vraag of Rotterdam een geschikte locatie zou zijn’.

Beide beweringen zijn onjuist. In werkelijkheid begint Defensie in de zomer van 2018 al actief en formeel met een zoektocht naar een alternatieve locatie.

De staatssecretaris ging eerder dit jaar al diep door het stof omdat zij zowel de Tweede Kamer als Zeeuwse bestuurders lange tijd niet heeft meegenomen in haar twijfels om de marinierskazerne naar Zeeland te verhuizen. Intussen investeerde Zeeland miljoenen euro’s om de aangewezen locatie bouwklaar te maken. Visser overleefde ternauwernood een motie van afkeuring in de Kamer. Ook binnen het kabinet maakte Visser zich impopulair omdat zij zowel VVD-premier Mark Rutte als vicepremier Hugo de Jonge (CDA) overviel toen zij half januari 2020 plots bekendmaakte dat de verhuizing naar Vlissingen niet doorgaat.

Inmiddels eist Zeeland ruim 50 miljoen euro schadevergoeding van het Rijk ter compensatie voor het afblazen van de verhuizing. Speciaal adviseur Bernard Wientjes komt later deze maand met een voorstel hoe Zeeland met dat geld economisch en sociaal versterkt kan worden.

Lucas Hartong – Vergeten schande: schrap de tunneltol in Zeeland