Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Akwasi

07-06-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Akwasi,

Ach jochie toch.

Word je ‘bedreigd’?

Zo jammer is dat.

Dat er altijd wel een paar randdebielen zijn zijn die mensen zoals jij de kans geven om zich in de slachtofferrol te kunnen manoeuvreren en de aandacht volledig af te leiden van de echte wansmakelijkheden.

Maar laat me beginnen met een compliment.

Ik vind het supertof dat jij je al een paar jaar openlijk uitspreekt tegen eventuele excuses van Nederland in het algemeen en herstelbetalingen in het bijzonder aan nakomelingen van slaven.

Jij zei in 2017 in de Volkskrant immers dat Surinamers het lef niet zouden moeten hebben om jou aan te spreken op de wandaden van jouw Ghanese voorvaderen, de slaven verhandelende Ashanti. “Het zou gek zijn als mijn beste vriend me kwalijk gaat nemen wat er in verleden is gebeurd.”

Eens.

Zo, hebben we dat ‘vuiltje’ voor eens en voor altijd weggewerkt.

Gaan we nu naar de andere kant van jouw medaille.

Je bent een laffe pisvlek.

Ja sorry, een andere benaming heb ik er niet voor.

Gezondheid

 

Je beloofde voor een uitzinnige menigte kleurgenoten en blanke linkse aanhaakmeisjes stoer dat je in november elke Zwarte Piet die je tegenkomt op zijn gezicht gaat trappen.

En toen je besefte dat dat een regelrechte bedreiging was, trok je je keutel in. Niet door je excuses aan te bieden aan al die kinderen en volwassenen die zich in november zwart schminken en zo’n pakkie aantrekken en daarmee jouw doelwit zijn, maar door je eigen woorden te gaan verdraaien.

Je ‘bedoelde’ éigenlijk dat jíj elke keer een klap in je gezicht kreeg als je een Zwarte Piet zag en Zwarte Piet bestond niet, dus hoe kon jij nou iemand bedreigd hebben. Of zoiets.

Enfin.

Naast een laffe pisvlek ben je ook een gevaarlijk mannetje.

Je eigen belofte om Zwarte Piet op zijn gezicht te trappen, was niet je enige misdaad op de Dam.

Je was ook bezig met pure opruiing.

Zo zei je dat “dit een nieuwe fase is en mensen zich niet meer in moeten houden”. Dat concretiseerde je als volgt: “Als je lichaam trilt, dan moet je gewoon los gaan op de persoon die voor je staat, je moet nou eenmaal risico’s nemen.”

Als je komende week weer bij de useful idiot Margriet van der Linden je straatje schoon mag vegen (doe de groetjes aan Laura H.!), zal je wel beweren dat dat “een oproep tot dialoog” was en dat de risico’s eruit bestaan dat die persoon die voor je staat een man met een witte puntmuts is die jóu aan een boom wil hangen.

Uhuh.

Bij rappers zoals jij is het altijd slim om te luisteren naar hun songteksten.

Daarin tonen ze altijd hun ware aard.

Jouw nieuwe rapsong ‘Geen wedstrijd’ is wat dat betreft een schoolvoorbeeld van het aanzetten van geweld van allochtonen naar autochtonen.

Ik heb blacka’s die niet kunnen wachten om je te klappen

Ik heb mocro’s die rwina zetten net Badr

Ik heb maluku’s die je trein kapen, niet takken

Ik heb blacka’s die m’n back hebben, ‘t is krachtig

En ik ken blacka’s die studeren om je straks te pakken.

‘’Dus ben ik klaar of ben ik klaar?

Bel je backup, want me backup staat klaar

De balkan, strapped up, staat klaar

Ik heb wat Turken, en die staan allang klaar

Black lives matter

Niet alleen de Black Lives Matters-kleurlingen, maar ook Marokkanen, Molukkers, mannen uit de Balkan en Turken staan klaar om chaos (‘rwina’) te veroorzaken en om onschuldige mensen te pakken, in elkaar te slaan (‘klappen’) en zelfs neer te schieten (‘strapped up’ is: bewapend).

Je kunt natuurlijk zeggen: “Ach, het is maar een songtekst.”

En dan zullen de Margriet van der Lindens van deze wereld reageren met: “Helder.”

Je kunt ook zeggen: “Wat is eigenlijk het verschil tussen Akwasi en Julius Malena?”

Op dat spoor zit ik meer.

Julius Malena is een Zuid-Afrikaanse politicus die uit Nelson Mandela’s ANC werd gegooid en toen een eigen partij oprichtte, de extreemlinkse Economische Vrijheidsstrijders. Tijdens bijeenkomsten van zijn partij roept Malena op de blanken in Zuid-Afrika te vermoorden en wordt enthousiast het lied ‘Kill the Boer’ gezongen. Een oproep waaraan zijn volgelingen maar al te graag gehoor blijken te geven.

Malena is inmiddels veroordeeld wegens haatzaaien en aanzetten tot geweld.

Nu jij nog.

Groet,

JanD

PS. Ik heb natuurlijk wel een handig cadeautje voor je gekocht. Voor als je straks op water en brood zit en over je toekomst nadenkt.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)